>

novosti logo

Škorino ‘nije nego’

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro, poslije prvotnog zapjenjenog istupa u kojem je pompozno najavio gašenje tjednika Novosti, nastojao se prezentirati malo drugačije – kao sabrani kandidat koji pokušava doći do glasova desnoga centra

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro krenuo je krajem minulog tjedna u operaciju saniranja štete nastale nesmotrenim javnim istupima nakon teksta u Novostima o otpremnini i povlaštenom kreditu koje je krajem devedesetih dobio od HRT-a. Poslije prvotnog zapjenjenog istupa, prirođenog desnici u Hrvatskoj, u kojem je pompozno najavio gašenje tjednika Novosti po dolasku na vlast, preko Večernjeg lista nastojao se prezentirati malo drugačije – kao sabrani kandidat koji pokušava doći do glasova desnoga centra.

Ustvrdio je da je HRT za njegovu otpremninu isplatio 135.600 kuna, a ne 350 tisuća kako je objavljeno u našem tekstu, te da je na otpremninu imao pravo. Problem s navedenim brojkama i sa Škorinom argumentacijom leži u činjenici da je sve što smo naveli sadržaj službenog izvješća Državne revizije iz 2000. godine. Tamo naime piše da je HRT za njegovu otpremninu isplatio upravo 350 tisuća kuna, iako to nije smio učiniti jer je Škoro bio zaposlen u Orfeju, sestrinskoj firmi javne televizije. Tamo nadalje stoji da Škoro nije trebao dobiti otpremninu ni od Orfeja jer je razriješen na vlastiti zahtjev.

Navedeni nalazi Državne revizije, koje smo precizno citirali, prošli su četiri do pet različitih kontrola, sve do Hrvatskog sabora. Njihovi zaključci, pa tako i onaj da je HRT bez razloga isplatio 350 tisuća kuna, ni u jednom ciklusu provjere nisu dovedeni u pitanje. Dapače, prihvatila ih je i javna televizija. ‘Prihvaćen je nalaz uz izjavu da će Uprava preispitati odnose s povezanim društvima i aktivno sudjelovati u radu Skupština povezanih društava. Potraživanje za otpremninu isplaćenu s računa HRT bit će naplaćeno u lipnju 2000.’, stoji u odgovoru HRT-a na izvješće revizije.

Po svim raspoloživim informacijama, HRT nije vratio novac od sestrinske firme koju je vodio Škoro. To ne umanjuje istinu iz našeg teksta, nego sugerira suučesništvo tadašnjeg rukovodstva javne televizije u izvlačenju javnog novca koji nije trebao biti izvučen. Škoro je imao priliku očitovati se Novostima prije objave informacija o tome kako je nakon dvije godine bogato otpremljen iz Orfeja, ali to nije učinio.

1/1