Novosti

Kronika

Слaвa у Kнeжeву

Kрснa слaвa Вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje: Свeти дeспoт Стeвaн Штиљaнoвић je и трaдициoнaлнo oкупљaњe Србa с пoдручja Oсjeчкo-бaрaњскe

Yaystgznqwomc0qdpta9etu0og8

Liturgija u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Kneževu

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (VSNM OBŽ), uz nesebičnu pomoć članova VSNM Opštine Popovac, 17. oktobra, pred oko dvestotinjak okupljenih s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, svečano je proslavilo krsnu slavu Svetog despota Stevana Štiljanovića.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija u baranjskom mestu Kneževo predvodio je protojerej-stavrofor u penziji Mihajlo Marijanac uz sasluženje baranjskog sveštenstva. Nakon bogosluženja, lomljenja slavskog kolača i osveštanja koljiva, Marijanac je u svojoj besedi govorio o Svetom despotu Stevanu Štiljanoviću, i crkvi čija obnova je u toku.

- Hram Svetog Velikomučenika Georgija u Kneževu, koji pripada Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, podignut je 1929. godine. Ovu crkvu u srpsko-vizantijskom stilu podigao je kralj Aleksandar Karađorđević. Nakon toga ova crkva nikada nije obnavljana, tek je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka slikar Ivan Bens oslikao slike na ikonostasu. U ovom hramu nalaze se dva trona, za kralja i kraljicu, izrađeni od orahovine i ukrašeni duborezom. Hram je sedamdesetih godina vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi - rekao je Marijanac.

Hram Svetog Velikomučenika Georgija sagrađen je u mestu Kneževo koje se prvi put pominje 1214. godine kao naselje Lak. Tokom istorije menja nekoliko gospodara, a svojevremeno je bilo u posedu čuvenog austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog. Od 600 stanovnika ovog mesta 1905. godine, 185 ih je bilo pravoslavne vere. Nakon Prvog svetskog rata pripada državnom dobru Belje, od kada nosi ime Kneževi Dvori, da bi po okončanju Drugog svetskog rata nove vlasti ovde naselili Srbe, Hrvate, Slovence, Rome, Albance i druge.

Krsna slava Svetog despota Stevana Štiljanovića je i tradicionalno okupljanje Srba s područja Osječko-baranjske, ali i izvan granice jedne od dve najistočnije hrvatske županije. Dejan Jeličić, predsednik VSNM OBŽ, sveštenicima je uručio kovertu sa simboličnim novčanim iznosom koji će poslužiti u obnovi Hrama Svetog Velikomučenika Georgija za koju su do sada značajna sredstva izdvojili Opština Popovac druge institucije i pojedinci.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više