Novosti

Kronika

Слaвa у Kрњaку

Oбиљeжeн дaн ВСНM-a Oпћинe Kрњaк: ‘Нe смиjeмo нaсjeдaти нa дeсничaрскe прoвoкaциje кao ни нa мeдиjскe’, нaглaсиo прeдсjeдник Oпћинe Дejaн Mихajлoвић

Hmfzxona3vgdhbowcuai2qb2k4q

Svečana sjednica VSNM-a Krnjaka

Svečanom sjednicom u Krnjaku je obilježen dan Vijeća srpske nacionalne manjine općine Krnjak i Krsna slava - Pokrov presvete Bogorodice.

- Međunacionalni odnosi su na zadovoljavajućem nivou. Tenzija ima, srećom samo putem izoliranih incidenata. Blaže tenzije su stvorene oko obnove postojećeg spomenika u centru Krnjaka (op.a.: spomenika hrvatskim vojnicima i Oluji) na kome bi dio teksta trebao biti promijenjen u korist svih građana općine Krnjak, što nekima, vidjeli smo, predstavlja problem. Održana su dva sastanka tim povodom s predstavnicima naseljenih Hrvata iz sjeverozapadne BiH, ali nažalost bez pomaka te je do donošenja kompromisnog rješenja, obnova spomenika privremeno zaustavljena - kazao je novi predsjednik VSNM-a Krnjaka Perica Matijević.

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine, u općini Krnjak je živjelo 1.985 stanovnika, od toga 69 posto Srba i 29 posto Hrvata. I ovdje je prisutno smanjenje broja stanovnika uz iseljavanje mlađih ljudi i porodica.

- Vijeće dobro radi sa skromnim sredstvima. U cijeloj državi je uočeno jačanje desnih opcija i snaga što šteti međunarodnom ugledu RH. Mi ne smijemo nasjedati na desničarske provokacije kao ni na medijske. Nama je važno ići naprijed, poboljšavati uslove života naših stanovnika te školovati i našu djecu jer je to pretpostavka boljeg života u budućnosti. U saradnji sa SNV-om smo izradili 40 projekata u općini kako bi povukli sredstva iz dostupnih fondova EU – rekao je načelnik općine Dejan Mihajlović.

Rade Kosanović je pozdravio skup u ime SNV-a istakavši i zasluge prve predsjednice VSNM-a Nade Đurić Plećaš. Dragoljub Geratović, predsjednik Velikogoričkog VSNM-a i potpredsjednik VSNM-a Zagrebačke županije, naglasio je odličnu saradnju Krnjačana i Velikogoričana koja traje više od 15 godina. Ilija Matijević je informirao da Srbi sada imaju dva od tri predstavnika školskog odbora u krnjačkoj osnovnoj školi te da se ove godine obilježava 250 godina školstva na području općine i prve škole u Gornjem Budačkom.

Slavu su čestitali konzul Srbije u Rijeci Vladimir Marjanović i Milan Lapčić, predsjednik karlovačkog pododbora Prosvjete dok je srpski dožupan Mirko Martinović istaknuo potrebu formiranja Vijeća ili barem predstavnika u općinama Karlovačke županije gdje Srbi za to imaju pravo kao u Cetingradu, Rakovici, Josipdolu, Lasinji i gradu Dugoj Resi.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više