Novosti

Društvo

Slavljenički 20. Queer festival od 24. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu

Na dvadeseti Queer Zagreb, koji će biti u znaku cijelog spektra tema – od seksualnog rada i globalnog nasilja do tijela koje je kontra nacionalističkog nasilja i pitanja vlastite odgovornosti, dolazi više od 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta

Large queer

Na slavljenički 20. Queer Zagreb, koji će trajati od 24. svibnja do 5. lipnja dolazi više od 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta. Organizatori najavljuju da će ovogodišnji festival biti u znaku cijelog spektra tema – od seksualnog rada i globalnog nasilja do tijela koje je kontra nacionalističkog nasilja i pitanja vlastite odgovornosti.

Festival počinje svečanim otvorenjem u HNK 24. svibnja s hrvatskom premijerom predstavom Brune Isakovića i Nataše Rajković "Yira, yira" koja u glavni grad Hrvatske dolazi nakon izvedbi u Buenos Airesu i Sao Paulu. Predstava je nastala u suradnji s izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine Juanom Ejemplom, Leandrom, Pichón Reynom i Sofíjom Tramazaygues. Kroz njihove priče seksualni rad pokazuje se u međuodnosu osobne odluke i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

Organizatori ističu i radove umjetnika Carlosa Martiela s Kube i Wagnera Schwartza iz Brazila u Muzeju suvremene umjetnosti u 19 i 20 sati u četvrtak 27. svibnja. Martiel izvodi performans "Velo de Silencio" u kojem progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom historijskom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima. Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih "drugih", s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima.

Odmah nakon njegove izvedbe publika će imati priliku pogledati "La Bête" Wagnera Schwartza. Radi se o interaktivnoj izvedbi koja je nastala kao hommage seriji skulptura Bichos (The Critters, 1960.), brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacija je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

Queer poziva i na Cvjetni Trg 27. i 28. svibnja od 12 sati do 11:59 sati, gdje će Igor Zenzerović i Bojan Ban prezentirati Studiju jednog zagrljaja. Za kraj, od 2. do 5. lipnja, u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić, organizira se gay tura po centru Zagreba, sada već tradicionalni Usmeni spomenik. Tu je i poetsko čitanje Nine Violić u režiji Ivana Planinića ostvareno u suradnji Etnografskog muzeja i ansambla Lado 22. svibnja u 19 sati.

"Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima", zaključuje umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više