>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Slučaj puč

Takozvani ‘slučaj puč’ postao je preko noći središnja tema u svim makedonskim medijima, u kojem su predstavnici oporbe, prema policijskim navodima, ‘pokušali ugroziti ustavni poredak i na nedemokratski način preuzeti vlast u Makedoniji’

Vlada spriječila pokušaj državnog udara – ovako su makedonski prorežimski mediji izvijestili o optužbama za špijunažu i nasilje nad predstavnicima najviših državnih organa, a protiv lidera oporbenog Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva i bivšeg direktora Uprave za sigurnost Zorana Veruševskog. Takozvani ‘slučaj puč’ postao je preko noći središnja tema u svim makedonskim medijima, u kojem su predstavnici oporbe, prema policijskim navodima, ‘pokušali ugroziti ustavni poredak i na nedemokratski način preuzeti vlast u Makedoniji’. Prema istim navodima, Veruševski je surađivao sa stranim tajnim službama, dobivao transkripte telefonskih razgovora predstavnika vlasti i potom ih davao Zaevu, kojega pak sumnjiče da je tim informacijama ucjenjivao premijera Nikolu Gruevskog, tražeći da se formira tehnička vlada i raspišu prijevremeni izbori.

Lider najjače oporbene partije koja već skoro godinu dana bojkotira rad Sobranja, i koji je sada pod obvezom redovnog javljanja policiji nakon što mu je oduzeta putovnica, izjavio je kako je optuživanje cijele oporbe moguće samo u diktatorskim režimima. On je za Tanjug rekao kako je dokumentaciju koja premijera Gruevskog i nekolicinu njegovih saradnika optužuje za korupciju dobio od makedonske ‘tajne službe’, od ljudi koji, prema njegovim riječima, nisu mogli gledati kako se uništava država, a koji povjerenje još jedino imaju u SDSM. Još je rekao kako su optužbe na njegov račun za pokušaj puča zapravo posljednji pokušaj da se spriječi objavljivanje dokaza koji vlast optužuju da je umiješana u kriminal i korupciju. ‘Sada je sve moguće’, najavio je Zaev, ne isključujući mogućnost i ‘crnih scenarija’ u narednom periodu, kada SDSM počne objavljivati dokaze, što će se dogoditi, kako je rekao, ‘vrlo brzo’. ‘Kad su se drznuli to uraditi, moguće je moje hapšenje, hapšenje drugih članova oporbe, ali i na to smo spremni. Oni ne mogu uhapsiti sve članove oporbe i sve one koji nas podržavaju, građane’, rekao je Zaev. Prethodno je Zaev mjesecima najavljivao kako će objelodaniti rečene navode o nezakonitom načinu vladanja u zemlji, ne iznoseći više detalja. Ovaj slučaj zainteresirao je i predstavnike međunarodne zajednice. Veleposlanstvo SAD-a je saopćilo kako sa zabrinutošću prate slučaj protiv oporbenog predsjednika u ‘navodnom pokušaju ugrožavanja ustavnog poretka’, te je pozvalo makedonske vlasti da zadovolje najviše standarde pravne države, transparentnost, principijelnost, slobodu govora i sudsku neovisnost u tijeku procesa, kako bi se osigurao integritet demokratskih procesa u zemlji.

1/1