>

novosti logo

Kultura Kultura

Smjenom Tamare Visković degradirana je splitska kultura

Splitski kulturnjaci za Novosti komentiraju smjenu ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata: ‘To je još jedna u nizu gadljivih i teško probavljivih političkih pizdarija koje nam pokazuju da se kod nas može još niže’, kaže Saša Antić iz TBF-a

Odluka Upravnog vijeća Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata da Tamari Visković, ravnateljici te ustanove, uskrati još jedan mandat i na njeno mjesto postavi Ivu Uglešića, javnosti nepoznatog člana HDZ-a, izazvala je bijes građanki i građana Splita. Članovi Upravnog vijeća Centra, u sklopu kojeg djeluje splitska kinoteka, tu su odluku jednoglasno donijeli u petak, odnosno nakon završetka natječaja koji je raspisan tri mjeseca prije isteka mandata Tamare Visković.

Uglešić, iza kojeg ne stoje nikakvi rezultati na polju kulture, izjavio je za Dalmatinski portal da je profesor povijesti u jednoj splitskoj gimnaziji, a u svoje kulturno djelovanje ubrojio je članstvo u udruzi Društva prijatelja kulturne baštine Split te organizaciju nekoliko znanstvenih skupova. ‘Napravit ću reviziju dosadašnjih programa i tržišnu analizu. Mislio sam zadržati postojeće programe i uvesti nove, želim dignuti ustanovu na veću razinu i poboljšati suradnju s osnivačem Gradom Splitom, Županijom, ministarstvima kulture i znanosti. Važni su nam i mediji i dobra suradnja s njima. Planiram, između ostalog i otvoriti YouTube kanal, pokazivati naše programe, što nudimo, što se događa u Zlatnim vratima’, rekao je Uglešić.

S druge strane, svatko tko je sudjelovao u kulturnom životu Splita zna za dosadašnju ravnateljicu Visković, uspješnu kulturnu radnicu, voditeljicu likovno-izložbenog programa splitskog Multimedijalnog kulturnog centra, koja je za vrijeme gradonačelnika Zvonimira Puljića bila nestranačka članica gradskog poglavarstva zadužena za kulturu. U četiri godine, koliko je provela na mjestu ravnateljice Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje, kinoteka Zlatna vrata ponovo je zauzela značajno mjesto na kulturnoj mapi grada. Suradnja s Festivalom mediteranskog filma Split, preuzimanje vodstva Ljetnog kina Bačvice, povećanje broja posjetitelja i smanjenje rashoda za oko 200.000 kuna, tek su neki od brojnih uspjeha koje je ta institucija postigla za vrijeme njenog mandata.

Stoga ne čudi da je Platforma Doma mladih, sastavljena od niza udruga koje se bave različitim vidovima kulturne produkcije, odmah pokrenula peticiju pod nazivom ‘Zaštitimo kulturu grada Splita od političkog kadroviranja’, kojom se traži smjena članova Upravnog vijeća i poništenje njihove odluke o imenovanju Uglešića. Iznenađujuću odluku Vijeća, koja je prerasla u politički skandal, za Novosti su komentirali splitski kulturnjaci:

Saša Antić, muzičar: Još jedna u nizu političkih pizdarija

Kinoteka je u zadnjih nekoliko godina, koliko njom upravlja Tamara Visković, ponovo postala sadržajno i bitno okupljalište splitskih filmoljubaca. Mislim da je teško u Splitu naći nekog sposobnijeg, vitalnijeg i primjerenijeg za taj posao od gospođe Visković. Međutim, ona nije član nijedne političke stranke i očito je kako je ova smjena još jedna u nizu gadljivih i teško probavljivih političkih pizdarija koje nam u zadnje vrijeme pokazuju da se kod nas može još niže. Mislim da se ovim manevrom degradira i devastira kulturni prostor Splita.

Olja Savičević Ivančević, književnica: Za slobodnomisleće u Splitu nikad nije bilo manje mjesta

Smjena Tamare Visković konačni je dokaz onoga čega smo u Splitu već dugo svjesni. Ništa ne vrijedi - njen, naš ili vaš rad, obrazovanje, pamet, posvećenost, talent, kreativnost, ljubav i, naposljetku rezultati. U svakom trenutku, netko tko očigledno ne voli ovaj grad, može vas hladno zamijeniti nekakvim stranačkim pijunom. Za slobodnomisleće ljude u Splitu nikad nije bilo manje mjesta, takvi su ili marginalizirani ili potpuno isključeni iz javnog života grada.

Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split: Zatečeni smo odlukom

Tamara Visković je u svom mandatu kinoteku Zlatna vrata isprofilirala u jedno od najboljih domaćih kina sa sjajnim programskim konceptom, što je rezultiralo značajnim porastom posjećenosti i to u vrijeme kada se malo koje kino u Hrvatskoj može pohvaliti tom činjenicom. Tako da smo zaista zatečeni ovom neočekivanom odlukom Upravnog vijeća ustanove. Dodatno nas iznenađuje ovakva odluka s obzirom na to da smo od strane Grada Splita imali značajnu i iskrenu podršku u cijeloj priči oko Ljetnog kina Bačvice. Posebno su bili istaknuti sjajni prvi rezultati te je podržan programski plan i koncept razvoja tog vrijednog kulturnog prostora na kojem zajednički rade Zlatna vrata i Kino Mediteran.

Upravo ovih dana čekamo i rezultate investicijskih potpora na koje smo prijavili obnovu i opremanje Bačvica, a uskoro započinjemo i europski projekt iz natječaja ‘Kultura u centru’ kroz koji će se adaptirati filmove za osobe s teškoćama sluha i vida. Sve ovo su rezultati rada Zlatnih vrata pod vodstvom Tamare Visković te zaista ne vidimo jasan razlog zbog čega joj je Upravno vijeće uskratilo priliku za novim mandatom.

Antonija Kuzmanić, suvoditeljica suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM: Nadam se poništenju natječaja

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u mandatu Tamare Visković i Galerija umjetnina u mandatu Branka Franceschija jedine su dvije splitske kulturne ustanove koje ispunjavaju smisao svojeg postojanja, promišljaju o aktivnostima, dugoročnom planiranju i održivom razvoju, razvijaju odnose sa svojim korisnicima, razvijaju postojeću publiku i stvaraju novu. Centar je jedna od rijetkih splitskih ustanova u kulturi koja se nije prepustila financiranju isključivo od strane Grada Splita, već se prijavljuje na natječaje Ministarstva kulture, Europskog socijalnog fonda itd.

U mandatu Tamare Visković ostvareno je javno-civilno partnerstvo između ustanove u kulturi i organizacije civilnog društva na upravljanju i programiranju prostora Ljetnog kina Bačvice. To partnerstvo nije bilo uvjetovano nekim od projekata niti fondovima Europskog socijalnog fonda, već isključivo dobrom voljom temeljenom na kvalitetnoj dugogodišnjoj suradnji što je jedini primjer takvog partnerstva u gradu Splitu. Osobnog sam mišljenja da je razlog neizbora Tamare Visković za ravnateljicu Zlatnih vrata upravo u prostoru Ljetnog kina Bačvice i potencijalu koji taj prostor ima za komercijalnu djelatnost s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi. A znamo koji političar iz vladajuće koalicije drma svim dealovima i koncesijama, što u Gradu, što u Županiji.

Iz onoga što je sam Ivo Uglešić izjavio za Dalmatinski portal i onim što se da otkriti pretraživanjem lika i djela dotične osobe, ne pronalazim niti jedan argument da je on bolji kandidat za ravnatelja Centra od Tamare Visković. Ovaj ‘običan član HDZ-a bez funkcija koji želi ustanovu dignuti na veću razinu’ otvaranjem Youtube kanala i nastavljajući sve ono što Centar već radi pod vodstvom Tamare Visković, samo dokazuje kako je podizanje ustanove na veću razinu samo floskula. Centar je odavno otvoren prema građanima, prijavljuje se na natječaje Ministarstva kulture i natječaje Europske unije, dobro surađuje s Gradom Splitom i medijima…

Navesti da će se Centar za cjeloživotno obrazovanje fokusirati na edukativni program je kao naglašavanje da će se nogometni klub baviti igranjem nogometa. Da se poštuje Zakon o upravljanju ustanovama u kulturi koji kaže u članku 3. da se članovi Upravnog vijeća iz redova predstavničkih tijela biraju iz redova uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika, a ne po principu pripadnosti vladajućim strankama, ne bi se našli u ovoj situaciji da nam Škorićevi HDZ-ovci kadroviraju ravnatelje ustanova u kulturi. Iskreno se nadam da gradski vijećnici i vijećnice neće prihvatiti prijedlog Upravnog vijeća Zlatnih vrata i da će poništiti natječaj za ravnatelja.

Duška Boban, vizualna umjetnica: Zlatna vrata unaprijedila je iznad kulturnih standarda Splita

Davne 2002. godine, na poziv Roberta Matića, sudjelovala sam u njegovom projektu ‘101 Splićanin’. U njemu se putem fotografskih portreta različitih protagonista splitske scene, prezentiranih na istoimenoj izložbi i publikaciji, pokušala ocrtati budućnost Splita. Projekt je popraćen s dva predgovora. Sandi Vidulić tako u svom predviđa da će se Split pamtiti kao ‘grad rasadnik kvalitetnog sjemena čiji plodovi dozrijevaju negdje drugdje’, a Damir Pilić svoj završava riječima: ‘Vrijeme će pokazati jesu li osobe portretirane u ovom katalogu posljednji Mohikanci jednog začaranog grada koji jede sam sebe ili samo još jedna generacija koja odlazi.’

U publikaciji ispod fotografije koju sam za potrebe projekta snimila, Tamara za sebe objašnjava: ‘Osobno se ne uzdam u američki san niti mi je inozemstvo zanimljivo samo kao mogućnost boljeg materijalnog statusa, bez adekvatnog profesionalnog angažmana, ali smatram da su oni koji su odabrali odlazak na školovanje ili rad u struci van Hrvatske po svoj prilici učinili dobro. Ovdje se veliki dio entuzijazma i energije potroši na probijanje staklenog zida ignorancije i primitivizma, te stvaranje bazične materijalne podloge za ikakav rad.’

S odmakom od 16 godina rekla bih da među prezentiranim istakama i nadama grada u projektu ‘101 Splićanin’ ima i previše kukolja i da je baš zato što ne čini taj dio korpusa Tamara Visković smijenjena s mjesta ravnateljice Zlatnih vrata, ustanove koju je unaprijedila iznad općih kulturnih standarda Splita. Zbog Tamare mi je žao da nije sanjala drukčiji san, ali mi je još više drago da smo imali sreću pratiti ono što radi.

1/1