Novosti

Kultura

Смoтрa у Tрпињи

У oквиру мaнифeстaциje Дaни културe Србa, кoja сe дo 9. jунa oдржaвa нa пoдручjу истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa, у Tрпињи je oдржaнa Смoтрa фoлклoрa кoja je oкупилa тристoтињaк учeсникa

Large informator smotra  %c4%87irilica

Smotra folklora u Trpinji

U okviru manifestacije Dani kulture Srba, koja se na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, održava u periodu od 26. aprila do 9. juna, u Trpinji je održana Smotra folklora koja je okupila tristotinjak učesnika, a domaćini su bili članovi KUD-a Mladost i trpinjskog pododbora Prosvjete.

- Ovo je prvi put da smo domaćini Smotre, a naše društvo s velikim brojem članova dalo je doprinos realizaciji ovog dela manifestacije. Cilj je okupljanje dece, druženje i prikazivanje koliko društva s ovog prostora vredno rade, a to smo večeras i postigli – rekla je novoizabrana predsednica trpinjskog pododbora Zorana Bijelić. U ime organizatora Dana kulture Srba, predsednik Prosvjetine Koordinacije za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, Svetislav Mikerević istakao je veliku zainteresovanost građana za ovogodišnje programske sadržaje te da je, prema dosadašnjem iskustvu, reč o najmasovnijem kulturnom događaju na ovom području.

Pored KUD-a domaćina na Smotri su učestvovali KUD-ovi, Srem iz Markušice, Đoko Patković iz Bobote, Ostrovo iz Ostrova, Jovan Lazić iz Belog Manastira, Vaso Đurđević iz Bršadina, Folklorna sekcija Jagodnjak, Folklorni ansambl baranjskih Srba iz Belog Manastira, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine, pododbor SKD Prosvjeta iz Borova naselja i SKUD J. J. Zmaj iz Bijelog Brda, koji su šansu da prikaže svoj rad pružili novoosnovanoj grupi veterana.

- Oformili smo se pre pola godine i odlučili predstaviti sceni. Društvo postoji godinama, ali nismo imali starije predstavnike na ovakvim manifestacijama - rekla je članica novonastale grupe SKUD-a J. J. Zmaj iz Bijelog Brda, Jelena Bogdanović. Najveću pažnju publike privukla je Afrikanka Apolina Soraja Dimić, koju je ljubav dovela u Dalj, gde se uključila u društvo.

- Suprug godinama svira harmoniku za društva na ovim prostorima, pa sam odlučila da se oprobam u potpuno drugačijoj kulturi od moje. Na početku je bilo teško prihvatiti ovakav način plesa. Mozambik, odakle ja dolazim, poznat je po muzici u kojoj se mešaju portugalski i arapski uticaji, a naglasak je na pokretu rukama, dok je u folkloru naglasak na nogama - objasnila je Apolina kulturne razlike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više