Novosti

Kronika

‘Smrt fašizmu’ u Grazu

Parola jugoslavenskog antifašističkog pokreta svijetli usred austrijskoga grada: Ruska umjetnička grupa ZIP postavila je angažiranu instalaciju na krov Narodnog sveučilišta u Grazu

L1dykj4c93axjpa6f209vwyyepu

Ako ne može kod nas… - Graz

Na krov zgrade Narodnoga sveučilišta u austrijskom Grazu, gdje je nekada bio hotel International, prije par tjedana je postavljen poznati antifašistički pozdrav ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu’, koji su tokom i poslije Drugoga svjetskog rata koristili jugoslavenski partizani. To je učinjeno u sklopu nove javne instalacije ruske umjetničke skupine ZIP, koja u svojim djelima tematizira značajne povijesne događaje i ličnosti Evrope.

Osim natpisa koji pažnju privlači svojim antifašističkim sadržajem, postavljena je i velika metalna skulptura znamenitog jugoslavenskog partizana Stjepana Filipovića, čija se slika nalazi na glavnom ulazu u poznatu UN-ovu zgradu na njujorškom East Riveru.

Golemi osvijetljeni natpis ne prestaje privlačiti pažnju javnosti i prolaznika, pa je za kratko vrijeme postao pravom gradskom i turističkom atrakcijom. Tako je pobudio i zanimanje jedne Prigorke na radu u Austriji, koja ga je za jedne od večernjih šetnji i snimila svojim fotoaparatom. Kako potječe iz kraja poznatog po antifašizmu, Kalnika i okolice, iznimno je zadovoljna akcijom ruskih umjetnika.

- Iznenadio me natpis s partizanskim pozdravom u austrijskom gradu, posebice stoga što se više ističe od okolnih, uglavnom reklamnih slogana – kazala nam je Ranka.

Za razliku od Hrvatske, koja bi svoju partizansku i antifašističku baštinu trebala koristiti barem u turističke svrhe, čini se da Austrija i mnoge druge evropske zemlje i članice EU-a imaju itekako pozitivan odnos prema takvom nasljeđu; dok je ovdje i u dobrom dijelu regije na djelu historijski revizionizam i rehabilitacija fašističkih i ratnih zločinaca, u najbližem se susjedstvu javno promiču antifašističke vrijednosti, i to neovisno o vlastitoj povijesti.

Ne treba pritom zaboraviti ni to da su austrijski zakoni pravosuđe među najstrožima i najefikasnijima u Evropi kad je riječ o sankcioniranju upotrebe fašističkih simbola i veličanju profašističkih režima. Tako je samo ove godine i nekoliko hrvatskih državljana ‘zaradilo’ visoke novčane i zatvorske kazne zbog javnog promoviranja ustaških simbola prilikom komemoracije na Bleiburgu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više