Novosti

Kronika

Snalažljivost u Đevrskama

Manjinska radionica srpskog i ćirilice postala je omiljena među djecom koja žive u ruralnom području Dalmacije, pretežno u okolici Šibenika i Knina

Large %c4%90evrske 6 anja

Škola je smještena u parohijskom domu

Posljednjih dana u medijima se proširila vijest o "prvoj srpskoj školi u Hrvatskoj izvan Vukovara" – u Đevrskama pokraj Knina, u sastavu Općine Kistanje. Riječ je, zapravo, o vaninstitucionalnoj radionici za djecu koja žive u ruralnom području Dalmacije, pretežno u okolici Šibenika i Knina. Škola je smještena u parohijskom domu u Đevrskama. Polaznici i polaznice u dobi od 4 do 15 godina dolaze iz Uzdolja, Macura, Kistanja, Skradina i Đevrski. Ima ih više od 30.

Školu srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma zajedno su pokrenule udruge "Žene kosovske doline" iz Biskupije i "Naša kuća" iz Đevrski. Kako za Novosti objašnjava Sava Vojnović, 32-godišnji predsjednik udruge iz Đevrski, prve radionice srpskog jezika održane su u julu 2021. U nepunih godinu dana uspjeli su okupiti polaznike, ali i prikupiti sredstva za adaptaciju prostorije koja im je bila potrebna.

- Prošlog ljeta smo vodili djecu s područja Biskupije i Đevrski na ekskurziju u Srbiju gdje smo vrijeme provodili upoznavajući srpsku istoriju i kulturu. Tokom putovanja smo uočili da djeca slabo vladaju materijom, pogotovo ćiriličnim pismom. Po povratku smo odlučili da sami pokrenemo ljetnu školu u Đevrskama - govori Vojnović. Pokretači škole nisu očekivali da će se broj zainteresirane djece povećavati iz subote u subotu. Poslije samo nekoliko tjedana školu je pohađalo preko 20 djece pa im je improvizirani prostor postao tijesan. Obratili su se dalmatinskom vladiki Nikodimu s molbom za ustupanje prostorije u parohijskom domu u Đevrskama koju je trebalo adaptirati. Parohijski dom je nakon rata obnovljen iz temelja.

- Mi smo krenuli s prikupljanjem sredstava prošle jeseni. S vremenom smo prikupili svotu dovoljnu za početak radova. Obratili smo se humanitarnoj organizaciji "28. jun". Oni su nam osigurali sredstva koja su nedostajala i na tome smo ih izuzetno zahvalni. Od februara ove godine pa sve do sredine maja smo bili u fazi uređenja. Ušli smo u goli prostor, uvodili smo struju, vodu i grijanje, malterisali smo i krečili. Prostor ima nešto manje od 100 kvadratnih metara. I evo, prije nekoliko dana smo imali svečano otvorenje - priča Vojnović.

Manjinska radionica je izborna aktivnost koja je za kratko vrijeme postala omiljena među djecom jer uključuje mnogo druženja. Vojnović objašnjava da se predavači trude da djeca na najlakši mogući način savladaju sve teme.

- Ne opterećujemo ih previše jer oni imaju dovoljno obaveza u redovnoj nastavi. Nije nam cilj da djeci isporučujemo suvoparne podatke već da kroz igru i druženje pokušaju naučiti osnovne stvari. Djeca su nas stalno zvala u ovih nekoliko mjeseci dok je trajalo renoviranje. Pitali su kad će opet krenuti nastava, bili su nestrpljivi. To nam je dokaz da smo na dobrom putu - govori Vojnović i dodaje da nisu naišli ni na jednu prepreku dok su uređivali prostor i tražili polaznike. Zainteresirani roditelji i djeca mogu se javiti udrugama Naša kuća i Žene kosovske doline putem mail adrese nasakucadjevrske@gmail.com, kao i putem društvenih mreža.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više