Novosti

Društvo

SNV donacijom pomogao Merhametovu kuhinju u Sisku

Zgrada u kojoj se nalazi Merhamet pretrpila je štetu uslijed razornog potresa, pa je otežan rad pučke kuhinje koja ovih dana priprema i do 400 obroka dnevno. SNV je podržao rad kuhinje donacijom u iznosu od 15.000 kuna

Large merhamet 1  1

Štete u Merhametovoj kuhinji

Dobrotvorno društvo Merhamet iz Siska pretrpilo je veliku štetu uslijed razornog potresa jačine 6,2 po Richteru, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju 29. decembra 2020. U Merhametu je smještena pučka kuhinja u kojoj se i ovih dana neumorno pripremaju obroci za ugroženo stanovništvo, iako je nesigurna za rad i primanje ljudi. S obzirom na pretrpljenu štetu, Srpsko narodno vijeće u sklopu akcije #banijajenašakuća odlučilo je donacijom od 15.000 kuna podržati rad kuhinje u Merhametu gdje se dnevno proizvede do 400 obroka. Donacija će biti isplaćena u ponedjeljak 4. januara.

Šaban Kadrić, predsjednik Dobrotvornog društva Merhamet, u izjavi za Novosti kaže da će im uplaćena sredstva itekako dobro doći, jer imaju još malo novca za isplatu plaće kuharici, a osim toga, moraju platiti gorivo ljudima koji danima razvoze obroke po terenu.

Kadrić kaže da rade u otežanim uvjetima i da se bore kako znaju u zadanim okolnostima.

- Dosad smo radili 100 obroka dnevno, ali zadnjih dana radimo po 400. Nemamo kapaciteta, fali nam ljudi, imamo kuharicu i volontera koji tu rade po cijele dane. Imamo mi hrane, ali nedostaje nam ljudski faktor, jer se sad svatko o sebi brine, oko djece, obitelji, kuće, stana... Imam desetak volontera koji u par kombija razvoze obroke. Bili smo u srpskim selima, išli smo u Mali Gradac i u Dvor, s obzirom da ih Crveni križ nedovoljno obilazi. Istina je da je potres podjednako pogodio i pravoslavne i katolike i muslimane, mi ne pravimo razliku - govori Kadrić.

Zgrada u kojoj se nalazi kuhinja ima oštećenja i na vanjskim zidovima

Ambasada Turske obećala je poslati dva spojena kontejnera i veliki grijani šator kako bi se pučka kuhinja mogla preseliti iz nesigurnih uvjeta.

Aneta Vladimirov, potpredsjednica SNV-a, kaže da Vijeće srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije ima dobru suradnju s islamskom zajednicom, bilo preko dobrih odnosa vjerskih predstavnika kakvi su između efendije Alema Crnkića i oca Veselina Ristića, bilo preko drugih aktivnosti komemorativnog, ali i komunalnog tipa.

- Dobrotvorno društvo Merhamet je, skupa s nama iz SNV-a, bilo 2. januara 2021. na pripremnom sastanku Hrvatskog Crvenog križa u vezi s unapređenjem rada sviju nas koji nastojimo pomoći ljudima na unesrećenom području. Tu smo se Šaban Kadrić i ja sreli i imala sam priliku čuti o tome da je njihovoj narodnoj kuhinji trenutno jako teško da funkcionira. Naravno, temeljem prethodnih dobrih odnosa, ali i činjenice da sve što prikupimo zaista nastojimo što je moguće bolje i ravnomjernije raspoređivati na terenu Dvora, Kostajnice, Siska, Petrinje i Gline, odlučili smo preusmjeriti dio sredstava - kaže Aneta Vladimirov i dodaje da je Banija zaista naša kuća te da je normalno da se pomaže sve što pristiže temeljem apela.

Više o načinu kako preko SNV-a možete pomoći unesrećenima možete pročitati ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više