>

novosti logo

Piše N.J.

SNV i Prosvjeta odali počast Tesli

Povodom 162. godišnjice rođenja Nikole Tesle, genija koji je svojim izumima osmislio 20. vijek i koje u velikoj mjeri koristimo, delegacije SNV-a i SKD Prosvjeta, na čelu s predsjednicima Miloradom Pupovcem i Milom Radovićem, položile su zajednički vijenac pod spomenik Ivana Meštrovića u centru Zagreba.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu kod Gospića kao sin pravoslavnog sveštenika. Školovao se u Gospiću, Karlovcu i Grazu. Iako je već u Budimpešti počeo sa izumiteljskom karijerom, njegov opus vezan je uz SAD gdje je proveo životni i radni vijek.

Među više od 700 njegovih revolucionarnih izuma ili zamisli bili su izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, X-zrake, laser, računalne funkcije i mnogo toga još. Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku gdje je umro 7. januara 1943.

Hrvatska se Tesli nije odužila na primjeren način. Iako je povodom 150. godišnjice rođenja u Smiljanu formiran Muzejski centar koji svake godine posjećuje više desetina hiljada ljudi, njegov kip, rad Frana Kršinića, nije vraćen na svoje mjesto u centru Gospića gdje je stajao do početka 90-ih kad je uklonjen u valu kulturnih pogroma. Pitanje spomenika u Zagrebu riješeno je prebacivanjem Meštrovićevog spomenika iz kruga Instituta Ruđer Bošković u centar grada.

1/1