Novosti

Politika

SNV iskoristio slogane predsjedničkih kandidata za promoviranje ćirilice

U sklopu kampanje 'Da se bolje razumijemo' Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, Splitu i Rijeci postavit će plakate s predizbornim sloganima Kolinde Grabar Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore napisanima na ćirilici

Srpsko narodno vijeće (SNV) u četvrtak je nastavilo s kampanjom 'Da se bolje razumijemo', pokrenutom prije dva mjeseca s ciljem skidanja stigme s ćirilice i srpskog jezika.

Kampanja je krenula povodom sjednice vukovarskog Gradskog vijeća o ravnopravnoj upotrebi hrvatskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice u tom gradu koja usprkos Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina još uvijek nije provedena. Nastavljena je postavljanjem oglasa kojim se u novembru pozivalo na zajedničko gledanje fudbala i nogometa, odnosno utakmica Crvene zvezde i Dinama u nogometnoj Ligi prvaka, da bi u četvrtak SNV postavio plakate s imenima troje predsjedničkih kandidata koji po anketama imaju najveću podršku među biračima.

Na jumbo plakatima su napisana imena Kolinde Grabar Kitarović uz njen slogan 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna', Zorana Milanovića 'Normalno, predsjednik s karakterom' i Miroslava Škore 'Sad il’ nikada' napisanima na ćirilici uz logo SNV-a i slogan kampanje 'Da se bolje razumijemo'.

- Postavljanje jumbo plakata dio je nastavka kampanje SNV-a pokrenute s ciljem skidanja stigme s ćirilice kao pisma. Postavili smo plakate s predizbornim sloganima troje predsjedničkih kandidata napisanima na ćirilici. Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktualni društveni trenutak, a to su trenutno predsjednički izbori. Nastojimo promovirati ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske – kazao je predsjednik SNV-a Boris Milošević, objašnjavajući da žele privući pažnju javnosti na položaj ćirilice u društvu korištenjem slogana kandidata.

Milošević naglašava da SNV ovom kampanjom nema želju izraziti podršku niti jednoj kandidatkinji ili kandidatu, niti preferira ikoga od njih, nego isključivo promovira ravnopravnost i ćirilicu kao stigmatizirano pismo. Plakati će biti postavljeni u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više