Novosti

Društvo

SNV obnavlja štalu Ljubici Zarić

Srpsko narodno vijeće, uz pomoć donatora, sufinancirat će obnovu štale Ljubice Zarić iz Vodoteča. SNV je već osigurao 28.500 kuna za građevinski materijal

Large ljubica

Ljubica Zarić

Ljubici Zarić iz Vodoteča, kraj Brinja, prošlog tjedna dogodilo se ono od čega je najviše strahovala – njena dotrajala štala urušila se zbog snijega. Srpsko narodno vijeće Ljubici je još prije dva mjeseca osiguralo kompletan građevinski materijal u vrijednosti oko 28.500 kuna, a donator je ustupio drvenu građu u vrijednosti oko 12.000 kuna.

U petak, 22. januara, započeli su radovi na novoj štali kada su konačno pronađeni izvođači radova. Prema riječima Tatjane Dragičević, voditeljice Odjela za socijalna i humanitarna pitanja, izgradnju će najvećim dijelom sufinancirati SNV. Točan iznos znat će se kad radovi budu gotovi.

Novu štalu podignut će Krnjak komunalac, a krov je obećala izgraditi firma Jandrić iz Grabovca, od koje je SNV kupio dio građevinskog materijala.

Načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović u izjavi za Novosti kaže da su zaposlenici Komunalca raskrčili dio urušene štale u petak, a sljedeći radovi će, prema njegovoj procjeni, biti nastavljeni sutra. On je u kontaktu sa Zlatkom Fumićem, načelnikom općine Brinje, koji će poslati komunalne službe da olakšaju prilaz objektu.

- Štala je bila u devastiranom stanju i ovo malo snijega što je palo urušilo ju je do kraja. Sad treba poskidati krovnu konstrukciju i drvene elemente i jedan dio zidova koji su loši. Komunalac Krnjak radi čišćenje urušenog dijela i dio koji je vezan za zidanje. Štali se ne može prići, blato je do gležnja i zato je potrebno nešto nasuti kako bi se radnici mogli normalno kretati i završiti posao - kaže Mihajlović.

Kako saznajemo, Ljubica i njene tri krave – Kaća, Cvijeta i Jagoda su dobro. Životinje su smještene u pomoćni objekt dok novi ne bude gotov.

Načelnik Krnjaka kaže da je Ljubici potreba konstantna pomoć, ne toliko financijska koliko savjetodavna, kako bi njeno imanje imalo prostora za napredak.

Podsjetimo, Ljubica se u Vodoteč vratila prije pet godina. Do 1992. je živjela u Rijeci i bila je perspektivna studentica medicine. Tada su je roditelji poslali kod rođaka u Srbiju, kaneći je zaštititi od ratnih dešavanja. Međutim, tamo nije bila prihvaćena, a devedesetih se više nije mogla vratiti u Rijeku ni u Vodoteč.

Nadala se da će joj u Srbiji rodbina pomoći da završi fakultet, ali je njen život otišao u drugom smjeru. U međuvremenu je zasnovala obitelj u Jagodini, gdje se bavila poljoprivredom. U Vodoteč se vratila bolesnim roditeljima koji se više nisu mogli brinuti o sebi, a od juna ove godine, nakon smrti majke, živi potpuno sama.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više