Novosti

Politika

SNV reagirao na Milanovićeve tvrdnje

Reagirajući na izjavu predsjednika Zorana Milanovića da nije vidio "Pupovca i ove moralne kamatare da dolaze na mjesta egzekucije civila koji su, eto, hrvatske nacionalnosti", SNV podsjeća samo na neke od komemoracija koje su organizirali kroz svoj program te zajedno s Documentom i Antifašističkom ligom

Large ovcara

Delegacija SNV-a predvođena Borisom Miloševićem i Miloradom Pupovcem na Ovčari (foto PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće (SNV) reagiralo je na izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je kazao da ne ide u Varivode, ali - kako ga citiraju mediji - "ne vidim Pupovca i ove moralne kamatare da dolaze na mjesta egzekucije civila koji su, eto, hrvatske nacionalnosti".

SNV u izjavi podsjeća tek na neke od komemorativnih skupova i akcija koje su organizirane kroz njihov program Kulture sjećanja te u suradnji s Documentom - Centrom za suočavanje s prošlošću i Antifašističkom ligom RH-a.

Samo u posljednjih nekoliko mjeseci Milorad Pupovac i Vesna Teršelič, Srpsko narodno vijeće, Documenta Zagreb i Antifašistička liga Republike Hrvatske zajedno su odali počast ubijenim hrvatskim civilima i braniteljima, i to u Glini kod spomen obilježja u vezi zločina počinjenih nad Hrvatima 1991., i to neposredno prije srpanjske komemoracije povodom 80. godišnjice ustaškog zločina u nekadašnjoj pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini.

Tokom komemoracije ubijenim srpskim civilima u Donjem Skradu pored Karlovca, ubijenim tijekom VRA Oluja, 3. kolovoza 2021. Vesna Terselič, Boris Milošević, Anja Šimpraga i Milorad Pupovac odali su počast i trojici ubijenih hrvatskih branitelja.

Na Ovčari su Milorad Pupovac, Boris Milošević i Veran Matić, 16.11.2021., položili vijence ubijenim civilima i braniteljima iz Vukovarske bolnice.

Srpsko narodno vijeće je 18. prosinca 2014., organizirajući studijsko putovanje u Srebrenicu, položilo vijenac na spomen obilježje žrtvama genocida u Potočarima.

Na ovotjednoj komemoraciji Aleksandri Zec na Sljemenu, Tatjana Dragičević iz SNV-a je između ostalih u proglasu Antifašističke lige rekla i ovo:

"Aleksandru je iz sna i iz života otrglo ratno nasilje i učinilo je jednim od simbola djece žrtava rata, kao što su to po svojoj nesreći postali: Goran i Slobodan Čengić iz Ervenika, Dario i Tomislav Jurić iz Kostrića, Danijela Roknić iz Karlovca i mnoga druga djeca. Sva su ta djeca imala pravo na miran san i pravo na život".

Dana 18. siječnja 2021. Anja Šimpraga je sudjelovala na komemoraciji obitelji Čengić, a poslano je i priopćenje:

"Prošlo je 29 godina od ubojstva obitelji Čengić u Erveniku. Oca Dragu (39), majku Nevenku (32) i njihovu djecu Slobodana (11) i Gorana (5), ubila su trojca srpskih vojnika, nakon čega su zapalili kuću i ostale hrvatske kuće u selu. Danas je ispred stratišta nevine porodice Čengić održana komemoracija kojoj su, između ostalih, prisustvovali saborska zastupnica Anja Šimpraga, dožupan Ognjen Vukmirović, načelnik Ervenika Predrag Burza i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić. "

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više