Novosti

Društvo

Solidarnost ne poznaje granice

Društvo za održivu budućnost - Koraci i Hrvatski građanski savez iz Srbije organiziraju u srijedu prijevoz sakupljene pomoći iz Srbije na potresom pogođena područja na Baniji

Large pomoc

Ilustracija (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Otkako su uklonjene vize za građane Srbije, ulazak u Hrvatsku iz te države nikada nije bio teži. Pa, iako nikad nije bilo komplikovanije preći granicu, teško da je ikad bilo potrebnije nego nakon serije zemljotresa koji su pogodili Baniju. Solidarnost nikad nije poznavala granice, što se pokazuje i ovaj put.

Naime, dve organizacije - Društvo za održivu budućnost - Koraci i Hrvatski građanski savez uz niz volontera - prikupljaju pomoć nastradalima koje namjeravaju 6. januara prevesti u Hrvatsku.

- Nekoliko aktivista je počelo da se dogovara kako da pomognemo, okupili smo partnere i krenuli u akciju prikupljanja pomoći - kaže za Novosti Bane Radosavljević, jedan od aktivista koji je inicirao prikupljanje pomoći za ugrožene stanovnike Banije. Pomenute organizacije uputile su otvoren poziv građanima koji žele da se priključe, a - kako kaže - trenutno skupljaju materijalnu pomoć i novac za pokrivanje putnih troškova.

- Organizacije su animirale svoje članstvo. Svako je dao ono i onoliko koliko može. Kombi za transport volontera i humanitarne pomoći smo dobili besplatno, obezbedili smo flastere, gaze, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, pelene za odrasle, vreće za spavanje, ćebad... – objašnjava Radosavljević.

Informacije o neophodnoj pomoći su dobili od novinara koji su bili na licu mesta, prijatelja i poznanika iz Petrinje, Siska i Gline, ali i od lokalnog kriznog štaba.

- Pomoć jeste namenska, u smislu da prikupljamo ono za šta smo saznali da je neophodno, ali u ovom trenutku ne znamo tačno kojim porodicama će ta pomoć biti najpotrebnija. Nakon dolaska, distribuciju ćemo pomoći prepustiti osobama koje najbolje znaju kome je pomoć najpotrebnija – ističe organizator.

Za prelazak granice neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Kako bi izbegli problem na granici kontaktirali su Srpsko narodno vijeće, a konzultirat će i veleposlanstvo RH u Srbiji, Ministarstvom spoljnih poslova i Carinu RH.

Sam polazak je planiran za 06. januar, a poziv za pomoć i dalje stoji:

- Zato vas molimo da svako prema svojim mogućnostima donira po neku manju svotu. Ako nas više to uradi, lakše ćemo skupiti sredstva za ovo važno putovanje. Hvala vam unapred i neka nam solidarnost i empatija sa onima koji prolaze kroz teške životne trenutke, bude zvezda vodilja u ovoj godini. Živi, zdravi i solidarni mi bili – zaključuje Radosavljević.

Pomoć možete uplatiti na sledeći način:

Naziv: Društvo za održivu budućnost - Koraci

Adresa: Mlatišumina 19/6, Beograd

Svrha uplate: Pomoć zemljotresom razorenim mestima na području Petrinje, Gline i Siska.

Broj dinarskog tekućeg računa: 160-6000000768419-94

 

Kao šifru plaćanja možete koristiti 288 (donacije) ili 290 (ostale transakcije).

Devizni račun: 160-600000076906014

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više