Novosti

Politika

Southampton – Lungomare 1:0

Mediji su izvještavali da je Dragan Šolak postao vlasnik engleskog nogometnog kluba, ali su prešutjeli referendum o njegovom hotelu

Large intrigator  lasi%c4%87

Veći dio medija šuti o referendumu (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Lijevo-zeleni blok u Hrvatskom saboru je prošli utorak organizirao okrugli stol "Pulski Lungomare – imaju li građani pravo odlučivati o svojem gradu?" na temu predstojećeg referenduma u Puli, dosad tek drugog lokalnog u Republici Hrvatskoj. O protivljenju gradnji hotela uz najviđeniju gradsku šetnicu pokraj mora, govorili su pulska gradska vijećnica Dušica Radojčić, Ivana Nataša Turković iz Inicijative građana "Referendum za Lungomare", arhitektica Iva Marčetić iz Prava na grad, dubrovački vijećnik Đuro Capor, Helena Sterpin iz Društva arhitekata istre, pravnik Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i novinar te urednik Dražen Majić s portala Istra24. Skup je moderirala Sandra Benčić iz stranke Možemo!, saborska zastupnica, već na početku među ostalim konstatiravši da oko te važne teme vlada medijska šutnja, pa i blokada.

Ponovimo zato neke generalije, jer se o tom problemu u vodećim medijima gotovo uopće ne izvještava, ili se to čini nevjerodostojno i manipulatorski. Pulski gradonačelnik, nezavisno-kandidatski Filip Zoričić, proljetos je s jatacima iz SDP-a i HDZ-a naumio izaći ususret tajkunu Draganu Šolaku, vlasniku zemljišta pored Lungomara, na kojem se desetljećima nalazi gradski sportsko-rekreacijski centar. Kako je točno ta zona svojevremeno dopala u šake privatniku, pa mu je još i prilagođavana prostorno-planska dokumentacija, međutim, zaželjela je saznati Radojčić, čelnica tamošnjeg Možema!, također u sastavu vladajuće koalicije, i dotadašnja predsjednica Gradskog vijeća. Koalicija je pukla, ali se inicijativa ubrzo izborila za referendum jer su Lungomare sredinom prošlog stoljeća dobrovoljno pošumili sami stanovnici Pule.

U medijima se u pravilu šuti o tome, kao i o porijeklu same takve medijske podrške hotelijerskom projektu, dok najviše to čine televizije N1 i Nova TV. Dragan Šolak, naime, vlasnik je tih medija, pa je njihov tretman ove goruće pulske teme već u startu poprimio karikaturalne crte. Osnovna se taktika svela na prešućivanje imena samog vlasnika, potom referenduma, zbog čega se na N1, recimo, posljednjih mjeseci moglo čuti svašta o raznim bivšim i budućim referendumima u Hrvatskoj, Europi i još barem par kontinenata, ali ništa o ovom u Puli. Premda se u jednome ranom prilogu o Šolakovu projektu uz Lungomare nipošto nije moglo čuti gazdino ime, s druge strane je identitet tog biznismena iz Srbije, a s prebivalištem u Švicarskoj, s ponosom istican po nekim drugim povodima.

Početkom godine, na primjer, u više se priloga izvještavalo kako je Dragan Šolak postao vlasnik engleskog nogometnog prvoligaša Southamptona. Izmotavanje na N1 prekinuo je tek satiričar Domagoj Zovak u emisiji "Prime Time" prošle nedjelje, podržavši referendum "za hotel ili očuvanje prirode". Saborski okrugli stol nije stoga mogao proći, pored drugih značajnih aspekata, bez osvrta većine sudionika na medijsku sliku stvari. Dušica Radojčić naglasila je da je bilo jasno kako je, već kad su iz Možema! krenuli u javnost s informacijom o Šolaku u ovom projektu, odjednom nastala medijska blokada. "Vijesti koje je prenosila televizija N1 o građanskoj inicijativi", dodala je, "zaista su sramotne. To su prilozi kojima se nastoji blatiti građanska inicijativa, koristi se rječnik koji koristi investitor (...) Ne znam postoji li imalo srama u onima koji tako izvještavaju o građanskoj inicijativi koja se nastoji boriti za javno dobro."

Đuro Capor je dodao kako su mediji u vrijeme onoga prvog lokalnog referenduma, u Dubrovniku prije devet godina, a zbog apartmanizacije brda Srđ, reagirali navlas isto. Slično postupa i Hrvatska radiotelevizija koja je pulskoj inicijativi uskratila pravo na oglašavanje s izlikom da za referendume nema utvrđenu cijenu. Osmatrat ćemo i dalje njihovo držanje oko toga, bar do 9. listopada i tad zakazanog referenduma, osim ako u međuvremenu ne podlegnemo i mi čudnovatom refleksu solidarnosti za medijske tajkune i posluha spram njihovih predreferendumskih reklama koje ovom prilikom, po uzoru na epidemiološki marketing, glase čisto šeretski – ostani doma.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više