>

novosti logo

Šovinizam, proustašvo i ignoriranje pedofilije + FOTOGALERIJA

Na splitskom prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, održanom nedaleko od samostana koji potresa pedofilski skandal, razgovarali smo sa Željkom Markić i Zlatkom Hasanbegovićem

Protivnici ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, predvođeni Sanjom Bilač, splitskom učiteljicom i nekadašnjom HDZ-ovom gradskom vijećnicom, okupili su se u poslijepodnevnim satima na splitskoj Rivi, nedaleko od samostana Svetog Frane, koji ovih dana potresa skandal zataškavanja prijava za pedofiliju jednog od njihovih svećenika.

Unatoč činjenici da su prosvjednici na raspolaganju imali besplatnu uslugu Radio taxija Splita, autobusnog prijevoznika Clisse, koji je prevozio prosvjednike iz Trogira, Omiša, Dugopolja i Stobreča, besplatnih prijevoza iz Trilja, Sinja, Metkovića te potporu iz Zagreba, Zadra i drugih sredina, uspjeli su popuniti Rivu tek do ulaza na Voćni trg. Organizatori pak tvrde da se na skupu okupilo 70.000 ljudi.

Okupljenima, koji su uzvikivali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ i zazivali mađarskog premijera Viktora Orbana, obratilo se nekoliko govornika, među kojima i predstavnici veteranskih organizacija.

- Sutra je bitka svih bitaka - rekla je Ivana Haberle iz udruge Žene u Domovinskom ratu - Zadar, poznate po organizaciji niza nacionalističkih prosvjeda, koja je aludirala na sutrašnje glasanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru.

- Sutra nam dokažite da ste bili dostojni našeg povjerenja - poručila je saborskim zastupnicima.

Na pozornici se našao i Ivan Turudić iz Koordinacije braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije, koja je u ožujku prošle godine Županijskome državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv trojice kolumnista Novosti, temeljenu na fabriciranim izvještajima udruge U ime obitelji. Podsjetimo, u prijavi su Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića optužili da ‘šire mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti’.

- Dosta ovoj HDZ-ovoj vlasti koja se skriva iza najnevinijih, žena i djece, da bi svom narodu, svojim biračima, onima koji su im vjerovali, nametali ideologiju i financirali lijevo-liberalne uloge koje stalno lažu o Domovinskom ratu - poručio je Turudić izatim zazvao Franju Tuđmana koji je ‘na istom ovom mjestu obećao hrvatskom narodu vraćanje Istočne Slavonije’.

Iako su biskupi najavili kako neće prisustvovati prosvjedu niti ga financirati, niži ešalon Katoličke crkve – časne sestre i svećenici – bio je prisutan u velikom broju. Na prosvjedu su također viđene i brojne javne ličnosti poput Marka Perkovića Thompsona, Mira Bulja, Đure Glogoškog, Hrvoja Zekanovića, Željka Glasnovića, Velimira Bujanca i drugih zvijezda desničarske scene u Hrvatskoj.

Najsjajniju od njih, Željku Markić, koja se prije prosvjeda nalazila u društvu organizatora, upitali smo je su li organizatori trebali pomaknuti mjesto prosvjeda s obzirom na činjenicu da je franjevački samostan, koji se nalazio odmah iza pozornice, poprište pedofilskog skandala.

- Ja ne znam o tome. Ali, recite mi, na kojem bi se onda mjestu mogao održavati prosvjed u Republici Hrvatskoj? Ja mislim da je ovo odlično mjesto - odgovorila nam je Željka Markić.

Isto pitanje postavili smo i Zlatku Hasanbegoviću na kojeg smo naišli na sredini Rive i to dok se fotografirao sa svojim obožavateljima.

- Ovaj prosvjed nema ništa s time što govorite. Ovo je javna površina, simbol grada Splita - odgovorio nam je.

Ako je simbol Splita i prepušten desničarima, njegov obraz spasile su aktivistkinje koje su na obližnjoj Matejušci u more pustile sto lampiona u znak sjećanja na ubijene žene, žrtve obiteljskog nasilja. Iako nije bilo formalno organiziranog prosvjeda i poziva, njihovoj akciji pridružilo se stotinjak građana i građanki. Na jednom od prozora na Rivi pojavili su se i natpisi ‘Ljudi probudite se’ i ‘Za ratifikaciju, 21. stoljeće’.

1/10