Novosti

Kronika

Спaљивaњe oдниjeлo жртвe

У Брeбoрници у oпћини Kрњaк, у пoжaру изaзвaнoм спaљивaњeм кoрoвa, смртнo je стрaдaлa пoврaтницa oд 81 гoдину. И тjeдaн рaниje, у Maлoм Вукoвићу кoд Слуњa, приликoм спaљивaњa кoрoвa смртнo je стрaдaлa 84-гoдишњaкињa

Large 7

Mnogi ne poštuju pravila pri spaljivanju korova (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

U naselju Brebornica u općini Krnjak, prošlog tjedna prilikom spaljivanja korova, smrtno je stradala žena stara 81 godinu. Tjedan dana prije toga, u mjestu Mali Vuković u sastavu Slunja, također prilikom spaljivanja korova, smrtno je stradala žena stara 84 godine. U Brebornici je stradala povratnica Desanka Ličina koja je sahranjena 20. februara. Živjela je sama od skromne poljoprivredne mirovine pa se bavila i poljoprivredom. Njezino tijelo su pronašli susjedi.

Na području Karlovačke županije pa i većeg dijela Hrvatske je proteklih par tjedana lijepo, proljetno vrijeme pa su poljoprivrednici počeli uređivati zemljište za sjetvu i to starom metodom spaljivanja korova, iako ih vatrogasci i nadležna tijela upućuju da korov uništavaju agrotehničkim mjerama i kemijskim sredstvima. Čine to uglavnom sami, bez pratnje vatrogasaca i nepripremljeni za takve radnje, bez potrebnog alata, dovoljnog broja ljudi i vode za gašenje.

To je unazad desetak dana, do kraja februara, rezultiralo s više desetaka požara te brojnim intervencijama dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Tako se gotovo svaki dan bilježi po dvadesetak požara na čijem gašenju sudjeluje više desetaka vatrogasaca. Dvije smrti na poljima su se dogodile u februaru kada još nema pravog proljeća. Možemo tek zamisliti što će se događati kasnije, u martu, aprilu ili maju kada dođe pravo proljeće, zapušu pravi vjetrovi i požari izmaknu kontroli.

Ostaje nejasno zašto seljaci ne poštuju preporuke vatrogasaca. Gorjelo je gotovo u cijeloj Karlovačkoj županiji, a na brojim područjima i više puta tako da se dnevni podaci iz dana u dan drastično mijenjaju. Ni južni dio županije oko ceste D-1, nije ostao pošteđen požara. Gorjelo je u Slunju, Plaškom, Saborskom, Krnjaku, Josipdolu i Vojniću.

Vatrogasci savjetuju kako spaljivati korov i podsjećaju na županijsku Odluku o mjerama za sprečavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru. Posebno ističu da je svako spaljivanje potrebno dojaviti najbližoj vatrogasnoj jedinici te od nje zatražiti dozvolu. Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruga i električnih vodova te 200 metara od šume. Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirnog vremena, a zabranjeno je nedjeljom, praznikom i kad puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i ugasiti preostali žar, a za nepridržavanje odredaba Odluke predviđene su novčane kazne. U slučaju požara treba nazvati broj 192, 193 ili 112.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više