>

novosti logo

Piše Novosti

Španjolska privatni zdravstveni sustav stavila u službu države

Španjolski ministar zdravstva naredio je privatnom sektoru da se stavi u službu regionalnih zdravstvenih sustava, a sve tvrtke koje prodaju ili proizvode opremu za dijagnostiku, maske, rukavice i druge proizvode morat će obavijestiti vlasti o svojim zalihama

Dok se smanjuje broj zaraženih u Kini, odakle je korona virus krenuo, Svjetska zdravstvena organizacija prije četiri dana proglasila je Europu novim epicentrom. Tako je s današnjim danom, prema podacima Worldometersa, na svijetu zaraženo preko 180 tisuća ljudi, a od čega je u Italiji njih skoro 28 tisuća, a u Španjolskoj nešto manje 10 tisuća.

Najveći broj zemalja, uz iznimku Velike Britanije, pridržava se uputa Svjetske zdravstvene organizacije te primjenjuje testiranja i različite oblike karantene, odnosno stvaranja socijalne izolacije u društvu kako bi izašla na kraj s rastućom pandemijom. U tim naporima države posežu i za potezima koje su se do jučer smatrale nezamislivima.

Španjolska je tako u nedjelju, dan nakon što je u zemlji proglašeno izvanredno stanje, donijela nove mjere. Ministar zdravstva Salvador Illa objavio je da će sve privatne ustanove i tvrtke koje se bave medicinskom opremom biti stavljene u službu države. Sve tvrtke koje prodaju ili proizvode medicinsku opremu za dijagnozu, zaštitne maske, rukavice i druge proizvode morat će, kako je izvijestio El País, u roku od 48 sati obavijestiti vlasti o svojim zalihama. A ako to ne učine, bit će kažnjene. Regionalni zdravstveni centri u ovoj zemlji, dobit će sva sredstva iz privatnog sektora kako bi se lakše nosili s epidemijom. Osim toga, dodao je Illa, svi privatni i javni prostori, bit će na dispoziciji za moguću transformaciju u nove prihvatna mjesta za pacijente.

Osim ovih mjera, u Španjolskoj je od subote na ulicama i vojska, odnosno pripadnici jedinice za izvanredne situacije, piše El Periódico. Prema riječima ministrice obrane Margarite Robles, pripadnici ove jedinice nalaze se na ulicama Madrida, Seville, Valencije, Zaragoze, Leóna, Las Palmasa i na Tenerifima.

U drugim zemljama također se nastavljaju i uvode nove mjere. U SAD-u, gdje ne postoji javni zdravstveni sustav što mi moglo dovesti do velikih problema, Uber je obustavio dijeljene vožnji. Od svih saveznih država jedino je New Jersey poduzeo strože mjere. Tamo je od jučer na snazi policijski sat od 20 do pet sati ujutro i zabrana kretanja koja nisu nužna. Hong Kong osobe u karanteni nadzire pomoću elektroničke narukvice koja prati njihovo kretanje. Iran, gdje je skoro 15.000 ljudi zaraženo, privremeno je pustio na slobodu 85.000 zatvorenika zbog prijetnje izbijanja zaraze u zatvorima.

Najstrože mjere u Europi, osim Italije i Španjolske,, na snazi su i u Francuskoj gdje je građanima zabranjeno bilo kakvo okupljanje uključujući i obiteljska. Svi izlasci, osim onih u krajnjoj nuždi i u trgovine, strogo će se kažnjavati. Granice Francuske ostaju zatvorene na 30 dana, odgođen je drugi krug izbora. A do daljnjeg je obustavljena i naplata režija. A njemački ministar Heiko Maas pozvao je građane da ostanu kod kuće nakon što su jučer u ovoj zemlji potvrđena nova 1.174 slučaja zaraze. Očekuje se da će EU danas zatvoriti i svoje vanjske granice.

1/1