Novosti

Kronika

Spas iz budžetskog ponora

Proračun Belog Manastira spašen je u zadnji čas: Jedini baranjski grad od Europske unije dobio je 124 milijuna kuna da ih u naredne četiri godine potroši na potrebne projekte

4l6qagrl764q4c39v2pbmmtt713

Proračun je ipak spašen od politikantskog napada – Beli Manastir 

Nakon što je Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, zbog nedostatka kvoruma na predzadnjoj sednici Gradskog veća s dnevnog reda povukao izglasavanje Predloga odluke o proračunu i izvršenju proračuna Grada Belog Manastira za 2017. godinu, najvažniji dokument za funkcionisanje grada usvojen je sedam dana kasnije. Sa 10 glasova ‘za’, 5 ‘protiv’, i dva suzdržana gradski većnici jedinog baranjskog grada usvojili su proračun za sledeću godinu koji je težak 51,5 milion kuna. Proračun su podržali većnici SDP-a, HDSSB-a, SDSS-a i jedan nezavisni. Protiv su bili većnici HDZ-a, a suzdržani većnici HSU-a. Optimizam belomanastirskog gradonačelnika da će gradski većnici shvatiti važnost i pokazati odgovornost kod izglasavanja proračuna pokazao se opravdanim.

- Mi smo od Europske unije dobili 124 milijuna kuna da ih u naredne četiri godine potrošimo na projekte koji su potrebni gradu. Ako to netko nije shvatio i ako netko na taj način želi spriječiti razvoj grada, onda je to igranje politikanstva dosta žalosno, rekao je uoči sednice Doboš.

U sklopu proračuna usvojen je intervencijski plan u kojem je predviđena realizacija brojnih projekta koji bi trebali poboljšati kvalitetu života stanovnika Belog Manastira i prigradskih naselja. Iako je gradski proračun usvojen glatko, većnici HDZ-a ponovo su izrazili nezadovoljstvo zbog neprihvatanja njihovih amandmana rekavši kako ostaju pri stavu da je predloženi proračun loš, nerazvojan i bez vizije.

Na spomenutoj sednici izglasana je većina pratećih odluka koje su vezane za proračun, a zeleno svetlo dobio je i amandman belomanastirskog gradonačelnika kojim se za 100.000 kuna povećavaju sredstva za verske zajednice. Za njih će biti osigurano 300.000 kuna i taj amandman postao je sastavni deo proračuna. U isto vrijeme, Doboš ne krije razočaranje što nije uspeo u nameri privlačenja većeg broja stranih i domaćih investitora u neku od gradskih poslovnih zona.

- To je problem koji u lokalnim sredinama nećemo moći riješiti, tu i država mora donijeti određene poticajne mjere, upravo radi privlačenja investitora. Kod nas ima pozitivnih kretanja. Starko, Eko Kortek, Belje i Tehno filter idu u proširenje proizvodnih kapaciteta, što znači da će biti zapošljavanja, a naročito mladih osoba. Nije za očekivati da će se to desiti odmah na proljeće nego u naredne dvije do tri godine. Otprilike 300 do 350 ljudi bi se trebalo zaposliti - rekao je Doboš na novogodišnjem prijemu.

Iako je do lokalnih izbora u Hrvatskoj, koji će se održati u maju ove godine, ostalo još nekoliko meseci, već je sada posve izvesno da se Doboš povlači iz politike i odlazi u penziju. Doboš se ipak nada da će ga zbog intervencijskog plana, koji je ugrađen u do sada najveći gradski proračun, pamtiti brojne generacije Belomanastiraca. U tim nadanjima on je na neki način još jednom najavio silazak sa političke scene, a na pitanje čime će se baviti u penziji, potpisniku ovih redova, uz osmeh, je rekao: ‘A naći ćemo nešto. Teško da se mogu smiriti, i u pravom smislu umiroviti, da baš ništa ne radim’.

- Vjerojatno da ću naći nekakvu svoju zanimaciju i zadovoljstvo, da ostanem aktivan i poslije mandata. Da li kao konsultant ili nešto drugo vidjet ćemo. Mislim da još imam energije, a možda se pojavi i neki investitor, pa mu ponudim svoje usluge - zaključio je Doboš.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više