>

novosti logo

Kronika Kronika

Spas za Baranju stiže iz Kine?

Delegacija Slavonije i Baranje predstavila je lokalne potencijale na turističkom sajmu u kineskom Jiaxingu

Po podacima iz sustava eVisitor u Hrvatskoj je prošle godine, od početka januara do zadnjih dana decembra, boravilo 15,8 miliona gostiju. Kada su strani turisti u pitanju, prema nekim podacima, Hrvatsku je posetilo i negde oko 80.000 Kineza što je tek kap u moru ako se ima u vidu veličina Kine, i populacija od gotovo 1,4 milijarde stanovnika. Na području koje se nalazi pod ingerencijom Turističke zajednice Baranje, prošle i pretprošle godine nije evidentiran ni jedan turist iz Kine. S obzirom na tu činjenicu, u Ministarstvu turizma planiraju u tekućoj godini jače zakoračiti na azijsko tržište, Kinu, Koreju i Japan, ali i više promovisati kontinent, a pogotovo Slavoniju i Baranju.

Mali korak ka tom cilju napravila je delegacija koja je učestvovala na međunarodnoj konferenciji o turizmu, u gradu Jiaxing koji ima 4,5 miliona stanovnika, i koji je svojevrsni glavni grad regije od čak 20 miliona stanovnika. Pred više od 2000 gostiju prezentacijski program započeo je predstavljanjem slavonsko-baranjske turističke ponude, a potom i drugih potencijala.

- U delegaciji su bili Vladimir i Jasmina Poznić, vlasnici osječke putničke agencije Maksi Tours, Jasna Vukas, predsjednica udruge Putevima Marca Pola, Danijela Gračan, predstojnica zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike, i moja malenkost u ime Turističke zajednice Baranje, kaže Matej Perkušić, ravnatelj TZ Baranje.

Udruženje Putevima Marca Pola Hrvatsku promoviše još od Olimpijade u Pekingu i zahvaljujući njemu slavonsko-baranjska regija po prvi je put predstavljena u Kini. Prema rečima Perkušića veliki broj sastanaka s predstavnicima kineskih agencija hrvatsko izaslanstvo iskoristilo je za najbolju moguću prezentaciju a rezultat brojnih sastanaka je potpisivanje Partnerskog sporazuma o strateškom turizmu. Potpisnici sporazuma obvezali su se biti promotori putovanja i ostalih usluga putnicima iz Kine, ali i ostalih zemalja s dalekog istoka, koje bi kineski partner slao u ovaj deo Europe.

- S ciljem privlačenja što većeg broja kineskih gostiju redovito će mo u Jiaxing slati promotivne materijale, a već u rujnu i listopadu u planu je i trodnevna uzvratna posjeta naših kineskih partnera koji će svoj boravak na istoku Hrvatske iskoristiti za skeniranje naših turističkih potencijala kojih je zaista mnogo. Za očekivati je da nas prvi kineski turisti posjete već sljedeće godine, a dodatnu nadu da će tako biti uliva i podatak da je naše izaslanstvo, uz predstavnike mađarskog konzulata iz Shangaja, bilo jedino iz Europe, nada se Perkušić.

Hrvatska delegacija sa sobom je ponela i svojevrsnog keca u rukavu. Za vreme boravka u kineskom gradu, koji ima više stanovnika nego cela Hrvatska, prezentovan je prvi kinesko-hrvatski mali priručnik u kojem, osim fonetskog izgovora kineskih fraza na hrvatskom jeziku, uz svaki izraz postoji i kineski znak. Da ni Kinezi neće sedeti skrštenih ruku dokaz je pak njihova želja za realizacijom snimanja dokumentarnog turističkog filma o ‘maloj zemlji za veliki odmor‘. Gotovo zanemariv broj turista sa dalekog istoka uskoro bi mogao biti prošlost i tek statistički podatak sustava eVisitor iz vremena u kojem je, prema rečima našeg sagovornika, za veliku većinu Kineza Hrvatska još uvek neobjašnjiv pojam.

1/1