Novosti

Kronika

Spašavanje inventara Mlade Neđelje

Iz ruševina Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama kraj Gline, sagrađene davne 1821., izvučene su vrijednosti poput svijećnjaka, kandila, križeva i drugih stvari

Large pupovac

Milorad Pupovac pokraj ruševina crkve u Majskim Poljanama

Odavno su u Majskim Poljanama kraj Gline započele pripreme za obilježavanje 200. godišnjice izgradnje Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, koju ovdje oduvijek zovu Mlada Neđelja. No u međuvremenu, drevni hram podijelio je tešku sudbinu Majskih Poljana i njegovih žitelja u nedavnom katastrofalnom potresu.

Sagrađena davne 1821. godine, crkva je, poput većine kuća ovog sela, srušena do temelja. No uz svu tugu i bol zbog izgubljenih života u selu, gotovo svi mještani našli su vremena da obiđu brdašce s ostacima crkve u kojoj su dva puna stoljeća, u svojim najtežim trenucima, pronalazili utjehu ali i slavili radosne događaje svojih života. Čovjek ili prirodne sile mogu porušiti i uništiti sveta mjesta, građevine i hramove svih mogućih vjerskih opredjeljenja, ali zasigurno ne mogu uništiti vjeru onih koji su u njima stoljećima pronalazili utjehu i radost.

Nema sumnje da će u Majskim Poljanama, kad - tad s tornja hrama Vaznesenja Gospodnjeg opet odjeknuti zvuk zvona. Prije nekoliko dana nekolicina terenskih suradnika Srpskog narodnog vijeća, započela je s izvlačenjem crkvenog inventara iz ruševine. Priključio im se i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji nije htio propustiti priliku da se, među prvima angažira u spašavanju vrijednih i neprocjenjivih predmeta zatrpanih pod ruševinama.

- Ova crkva je u planu obnove, kako Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, tako i nadležnih vlasti pravoslavne crkve u Hrvatskoj, te se očekuju prilozi donatora iz Republike Srbije i Republike Srpske. Danas smo ovdje na prijedlog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija iz Siska koji brine o daljnjem postupkom obnove. Pozvao sam i naše suradnike koji na terenu popravljaju obiteljske kuće, kako bi zaštitili i odmah sklonili ono što je vrijedno i što treba dočekati proces restauracije - objasnio je Milorad Pupovac.

Za sada je iz ruševina izvučeno nekoliko vrijednih predmeta poput svijećnjaka, kandila, križeva i drugih stvari, a sve je na sigurno pohranio paroh glinski Goran Kalamanda.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više