Novosti

Kronika

Спoмeн нa синaгoгу

Сjeћaњe нa дeсeткoвaну кaрлoвaчку жидoвску зajeдницу: Приje Другoг свjeтскoг рaтa у Kaрлoвцу je живjeлo oкo 400 Жидoвa, a рaт je успjeлo прeживjeти дeсeтaк пoстo

Large sinagoga %c4%86irilica

Luciano Moše Prelević i Tena Bunčić (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U Karlovcu, na mjestu gdje je nekada bila židovska sinagoga, otkrivena je spomen ploča u povodu obilježavanja 150 godina od posvećenja ovog bivšeg vjerskog objekta. Zajednički su je otkrili zagrebački rabin Luciano Moše Prelević i predsjednica udruženja Židovi u Karlovcu Tena Bunčić.

Sinagoga je izgrađena i posvećena 6. septembra 1871. godine, a srušena 1960. da bi na tom mjestu kasnije bila izgrađena stambena zgrada. Spomen ploča je djelo akademskog kipara Pere Kurobaše, a svečani čin uveličan je pjesmom "Jeruzalem od zlata“ u izvođenju maestre Radmile Bocek, voditeljice i dirigentice karlovačkog Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora.

Spomen ploča je postavljena na inicijativu udruženja Židovi u Karlovcu i uz podršku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, zagrebačke ambasade države Izrael, Grada Karlovca i Karlovačke županije. Otkrivena spomen ploča je trajni podsjetnik na postojanje Židova u Karlovcu. O važnosti događaja svjedoči činjenica da su prisustvovali i izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor kao i predstavnici ambasada Češke i Njemačke, lokalni funkcioneri. predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj predvođeni Ognjenom Krausom i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Prije Drugog svjetskog rata u Karlovcu je živjelo oko 400 Židova, a rat je uspjelo preživjeti tek oko desetak posto. Ambasador Mor je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju na samom početku židovske Nove godine koju je i čestitao na hebrejskom jeziku. Obećao je da će nastaviti dolaziti u Karlovac te podržavati male i prosperitetne židovske zajednice širom Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više