Novosti

Društvo

Spomen u Danici

Međunarodni dan Holokausta zvanično je obilježen na Spomen području Danice u Koprivnici: "Na toj teškoj žrtvi svima nam je cilj graditi bolji svijet", rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

Large informator  %c4%87irilica

Međunarodni dan Holokausta, 27. januara, zvanično je obilježen na Spomen području Danice u Koprivnici gdje su predstavnici županijske i gradske uprave te županijskog srpskog vijeća i antifašističkih udruženja položili vijence.

- Ružna je to epizoda u životu ovoga kraja. Međutim, neka ovo bude neka nova nada da postanemo bolji ljudi, da prihvatimo i poštujemo ljude s drugačijim mišljenjima i pravima. U konačnici, na toj teškoj žrtvi svima nam je cilj graditi bolji svijet – rekao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. Okupljenima s obratio i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

- Na ovaj način šaljemo poruku mladima da u modernoj Hrvatskoj i Europi nema mjesta govoru mržnje, nema diskriminacije ljudi prema vjeri, rasi i boji kože - kazao je Ljubić.

Grad Križevci takođe je obilježio Međunarodni dan Holokausta. Gradonačelnik Marijo Rajn (Nezavisni), kod jevrejskih arkada, na spomen obilježje žrtvama Holokausta položio je vijence.

- Sjećamo se i svih pripadnika židovske zajednice u Križevcima, naših sugrađana, odvedenih iz domova i ubijenih u ustaškim logorima. Naša je moralna obveza pokazivati mlađim naraštajima da u Križevcima i Hrvatskoj više nikada ne smije biti takve mržnje. Kada krenete prema Gornjem gradu, na desnoj strani Nemčićevog trga, možda ćete se spotaknuti na kamen spoticanja - Stolperstein postavljen prošle godine za našeg sugrađanina Milana Margulita, nekadašnjeg gradonačelnika Križevaca. S tog mjesta je iz svoje ljekarne odveden u smrt. Križevci su se tako pridružili brojnim europskim gradovima koji čuvaju uspomenu na Židove ubijene u Holokaustu - istaknuo je Rajn.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više