Novosti

Kultura

Spomenička muzika

Ozvučujemo spomenik mikrofonima i omogućujemo ljudima da na koncertu sudjeluju uz udaraljke, kaže Antonio Grgić, organizator koncerta kod spomenika "Partizanskoj izvidnici" na Spomen području Danica u Koprivnici

Grupa koprivničkih umjetnika predvođena Antonijem Grgićem, kod spomenika "Partizanskoj izvidnici" na Spomen području Danica, izvela je zapaženu glazbenu kompoziciju u kojoj su učestvovali stanovnici Koprivnice i drugih mjesta. Cilj ovog kulturnog događaja bio je participativno približiti građanima spomeničku baštinu NOB-a te ih potaknuti na razvijanje svijesti kako ti spomenici i dalje imaju važnu javnu funkciju.

Značaj koncerta bio je još veći jer je obilježje doživjelo kulturocid tokom devedesetih godina. Bez poštivanja zakonske procedure, uklonjeno je s glavnog koprivničkog trga i smješteno na neadekvatnu lokaciju na kojoj se i danas nalazi. Tu povijesnu nepravdu barem simbolički uspjeli su ispraviti koprivnički umjetnici i građani koji su podržali njihove aktivnosti.

- Cilj koncerta bio je na trenutak vratiti spomenik građanima. Mi smo skupina koprivničkih umjetnika koji rade na projektu "Spomenici sviraju". Ovim koncertima spomenike istovremeno pretvaramo u glazbeni instrument i scenografiju koncerta. Ozvučujemo spomenik mikrofonima i omogućujemo ljudima da na koncertu sudjeluju uz udaraljke, koristeći spomenik kao instrument - rekao je Antonio Grgić, organizator koncerta.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više