Novosti

Politika

Spomenik nije ukraden

Veliki spomenik u obliku obeliska s karlovačkog Pravoslavnog groblja, koje se nalazi unutar zaštićene zone pod ingerencijom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, ipak i nije netragom nestao

Dmu7i4g5y7c1iwyxyv91u26iutv

Veliki spomenik u obliku obeliska s karlovačkog Pravoslavnog groblja, koje se nalazi unutar zaštićene zone pod ingerencijom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, ipak i nije netragom nestao već ga je karlovačko gradsko poduzeće ‘Zelenilo’ demontiralo i uklonilo. Spomenik je postavljen na grobu osobe ženskog spola, preminule još 1893. godine. Na ‘nestanak’ spomenika, elektroničkom je poštom lokalne medije i 'Novosti' obavijestio čitaoc koji je ujedno poslao fotografije spomenika u originalnom stanju.

Željko Tomaš, službenik za informiranje u ‘Zelenilu’ kaže da je zbog opasnosti od mogućeg urušavanja spomenika te nastanka mogućih oštećenja okolnih grobnih mjesta, a po zahtjevu korisnice susjednog grobnog mjesta, tvrtka Zelenilo d.o.o. prvo zatražila mišljenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

- Grad Karlovac je naručio od ovlaštenog inženjera građevinarstva izradu dokumentacije za statičku sanaciju navedenog spomenika. 21.10.2014. godine sastavljen je i ovjeren Zapisnik o primopredaji radova od strane investitora, a to je Grad Karlovac, Izvođača radova, Ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva, Ministarstva kulture i Zelenila d.o.o. o privremenom premještanju navedenog spomenika. Spomenik je privremeno izmješten sukladno pisanim uputama statičara, a uz suglasnost nadležnog konzervatora, te su demontirani dijelovi pohranjeni u predviđeni čuvani prostor gradske tvrtke Zelenilo d.o.o.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više