Novosti

Kronika

Спoмeникa свe мaњe

Прeдстaвљeнa фoтoмoнoгрaфиja "Спoмeници НOБ-a нeкaд и сaд – бившa oпштинa Вукoвaр": Нaкoн oбилaскa тeрeнa aутoри су дoшли дo зaкључкa дa су спoмeници бoљe oчувaни у срeдинaмa у кojимa вeћинoм живи српскo стaнoвништвo

Large 9

Autori monografije Srđan Sekulić (levo) i Nikola Milojević

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održana je promocija fotomonografije "Spomenici NOB-a nekad i sad – bivša opština Vukovar", koju su predstavili autori, vukovarski novinari Srđan Sekulić i Nikola Milojević.

U 45-minutnom izlaganju autori su putem prezentacije izneli rezultate istraživanja do kojih su kroz terenski rad došli, a koji mogu biti od iznimnog značaja za buduće istraživače. Autori fotomonografije ideju za rad na ovoj publikaciji dobili su još 2014. godine, u želji da utvrde stanje u kakvom su se spomenici posvećeni antifašistima i žrtvama palim u Drugom svetskom ratu nalazili ranije, a u kakvom su stanju danas.

Kao vodič poslužila im je slična fotomonografija objavljena još 1985. godine u izdanju tadašnjeg Gradskog muzeja Vukovar. Pomoć u izradi ove fotomonografije autori su imali u gradskim muzejima Vukovar i Ilok koji su im ustupili neke od starih fotografija, ali i od samih meštana koji su pomogli da se pronađu podaci o nekim spomenicima ili mestima na kojima se nalaze.

Autori su u toku istraživanja, unatoč brojnim poteškoćama, strpljivo prikupljali građu, obilazili teren, fotografisali, a prilika za realizaciju ideje ostvarila se prošle godine uz pomoć Srpskog kulturnog centra koji je izdavač, i preko kojeg su došli do finansijskih sredstava. Nakon obilaska terena i završenog posla na izradi fotomonografije autori su došli do zaključka, što su u ovom izdanju i napisali, da su spomenici bolje očuvani u sredinama u kojima većinom živi srpsko stanovništvo.

Prema rečima autora, tamo se spomenici redovno održavaju, a često se na tim mestima održavaju komemoracije i parastosi stradalim vojnicima i civilima, polažu se venci, obnavljaju se u tehničkom smislu i uređuje se prostor koji ih okružuje. U ostalim sredinama ta slika je, uz retke pozitivne primere, potpuno drugačija i to u negativnom smislu. Jedan od centralnih delova fotomonografije je mapa na kojoj su označeni spomenici podeljeni u tri kategorije. U prvu kategoriju spadaju spomenici koji su ostali u izvornom stanju, druga kategorija odnosi se na spomenike koji zahtevaju obnovu ili su na bilo kakav način izmenjeni, dok se treća kategorija odnosi na uklonjene ili uništene spomenike.

Autori su imali ideju da na kraju fotomonografije objave popis žrtava poginulih na području bivše opštine Vukovar od 1941. do 1945. godine, ali s obzirom na to da se radi o velikom broju tu bazu podataka sačuvali su za neko novo izdanje. Govoreći o novim izdanjima, kako se na promociji imalo prilike čuti, u planu je objavljivanje slične fotomonografije za područje bivše vinkovačke i osječke opštine. Fotomonografija "Spomenici NOB-a nekad i sad – bivša opština Vukovar" može se nabaviti u prostorijama vukovarskog Srpskog kulturnog centra, u biblioteci Zaharija Orfelin u Vukovaru te prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više