Novosti

Kronika

Спoрaзум сa Нoвoсaђaнимa

Дoбрoбит тeритoриjaлнe близинe с мaтичнoм држaвoм: Српски културни цeнтaр Вукoвaр и Kултурни цeнтaр Нoвoг Сaдa зaпoчeли су интeнзивниjу сaрaдњу

Ux0poq844lqnmcupppm14xjrjpb

Srđan Sekulić i Bojan Panaotović

Srpski kulturni centar Vukovar (SKC) i Kulturni centar Novog Sada (KCNS) uspostavili su saradnju u oblasti kulture. Sporazum su u prostoru Zajedničkog veća opština potpisali direktor KCNS-a Bojan Panaotović i direktor SKC-a Vukovar Srđan Sekulić. Potpisani protokol je samo formalni početak buduće intenzivnije kulturne razmene i saradnje između ove dve ustanove, istaknuto je na svečanosti.

- Svaka inicijativa koja ubuduće bude došla iz Vukovara biće dobrodošla u Novom Sadu, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da će Novi Sad biti evropska prestonica kulture 2021. godine i mi ćemo se potruditi da evropski činioci čuju ne samo stvari koje su važne za kulturu, već i ono što je mnogo važnije, a to su stvari koje su vezane za ljudska prava stanovništva koje živi u ovom delu Hrvatske. To je možda i važnije od pitanja vezanih za kulturu - istakao je direktor KCNS-a Bojan Panaotović.

Pre četiri godine, Srpski kulturni centar Vukovar potpisao je Protokol o saradnji i s Maticom srpskom iz Novog Sada, podsetio je direktor SKC-a Srđan Sekulić, ocenivši veoma značajnim početak saradnje s još jednom eminentnom kulturnom institucijom iz matične države.

- Mi smo teritorijalno jako blizu i ta saradnja nam je od izuzetnog značaja. Želja nam je da sarađujemo ne samo sa institucijama i organizacijama, nego i pojedincima. Tu blizinu koristimo koliko god možemo i oslanjamo se na sve ono što država Srbija može da nam pruži - istakao je Sekulić.

Nakon potpisivanja protokola, upriličena je tribina koju je održao docent dr. Boris Stojkovski, saradnik i predavač KCNS-a. Govoreći na temu ‘Srbi u Sremu, Slavoniji i Baranji pre Velike seobe’ Stojkovski je ukazao na kontinuitet srpskog prisustva na ovom području ne samo u periodu od Velike seobe i patrijarha Arsenija Čarnojevića, već i u ranijim vremenima.

Potpisivanju sporazuma i predavanju prisustvovali su episkop Osječkopoljske i baranjske eparhije Heruvim i konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više