Novosti

Društvo

Sportaši za toleranciju

Košarkaš Dino Rađa, bivši nogometni reprezentativac Srbije Ivan Ergić i izbornik ženske rukometne ekipe Hrvatske Nenad Šoštarić podržali su kampanju "Govor tolerancije" Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj

Proslavljeni košarkaš Dino Rađa, bivši nogometni reprezentativac Srbije porijeklom iz Hrvatske Ivan Ergić i izbornik ženske rukometne ekipe Hrvatske Nenad Šoštarić uključili su se u medijsku kampanju Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj "Govor tolerancije". Ova udruga za promicanje sporta, rekreacije i društvene uključenosti, pokrenula je ovaj projekt s ciljem suzbijanja predrasuda i negativnih stavova prema različitim etničkim skupinama i drugim ranjivim društvenim grupama među mladima. Sadržaj promotivnog video materijala je antidiskriminacijskog i antinacionalističkog karaktera, a snimljen je prvenstveno da doprinese usvajanju tolerancije, ravnopravnosti i multikulturalizma kao društvenih vrijednosti, navode iz SRDS-a.

Kampanji su se zasad pridružile navedene tri osobe iz svijeta sporta koje imaju profesionalni angažman na području država bivše Jugoslavije. Dino Rađa, jugoslavenski i hrvatski košarkaški reprezentativac, u promotivnom videu je kazao da toleranciju treba promicati kroz medije.

- U životu sam puno toga obišao, od logora Auschwitza, Jasenovca, Ovčare, polja smrti u Kambodži. Svi kažu ne ponovilo se, a očito se ponavlja. Po meni postoje dobri i loši ljudi, koje su boje, vjere i nacije – to mi je nebitno. Mislim da treba razmišljati svojom glavom. Nemoj slušati političare, samo budi s ljudima, idi u Bosnu i Hercegovinu ili u Srbiju. Slušanje političara nas vodi samo u krivo - poručio je Rađa, dvostruki osvajač olimpijskog srebra iz 1988. i 1992., europski, svjetski prvak, profesionalac u NBA ligi i član čuvene momčadi Jugoplastike koja je triput zaredom osvajala naslov prvaka Europe.

Ivan Ergić, pjesnik, publicist i bivši nogometaš reprezentacije Srbije dao je doprinos svojom pjesmom "Sigurna kuća". Nenad Šoštarić, izbornik ženske rukometne reprezentacije koja je senzacionalno osvojila broncu na Europskom prvenstvu u Danskoj i trener zagrebačkog RK Lokomotiva, kazao je da suparnici na terenu, u žaru borbe, ponekad izgovore stvari koje ne misle ozbiljno.

- Dok traje utakmica postoji jedan psihološki rat; kako izbaciti nekog iz takta da bi taj odigrao lošije. Izrazito sumnjam da među sportašima ima onih koji dijele ljude po bilo kojoj osnovi osim po onoj osnovnoj – jesi li dobar čovjek ili nisi. Međutim, u sportu ima diskriminacije u startu. Općenito u ulaganju u ženski sport u odnosu na muški sport, ulaganju u djecu, njihove mogućnosti razvitka i njihove uvjete rada. Tu postoji diskriminacija. U okruženju vidimo da se puno više ulaže u muški sport nego što se ulaže u ženski. Moramo svima dati barem približno jednaka prava - rekao je Šoštarić. Po njegovim riječima, sport bi trebao biti mjesto zabave, tolerancije i druženja. Poručio je da u sportu nema mjesta nikakvim podjelama po rasama, vjerama i po bilo kakvom drugom kriteriju osim po čovječnosti.

Milan Martinović, predsjednik SRD-a u Hrvatskoj je rekao da je "Govor tolerancije" polučio jako dobre reakcije u javnosti.

- Pokušavamo prikazati da kroz sport, odnosno kroz suradnju – bez obzira o kojoj zajednici se radi – zajedno možemo savladati sve probleme. Kroz govor ljudi koji imaju utjecaja na javnost i na običnog čovjeka, pokazujemo da postoji mogućnost zajedničkog života, razmišljanja i tolerancije, i to ne samo na području sporta, već puno šire - zaključio je Milan Martinović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više