>

novosti logo

Šrafciger revolucija

Dok desnica ponovno ispoljava šovinizam, članovi vladajuće stranke prave se mutavi

Hrvatska desnica, od političke do braniteljske, ponovno se aktivirala posljednjih nekoliko dana na kriznim žarištima u Vukovaru i Splitu, uz potpuno različite reakcije vlasti.

U Vukovaru su nakon obilježavanja godišnjice osnivanja 204. Vukovarske brigade, ‘branitelji i ratni stradalnici’, opremljeni prikladnim alatom, električnim odvijačem ili boršrauberom, poskidali 14 ploča pisanih latinicom i ćirilicom s državnih nadleštava, dok su ploču na zgradi policije razbili, a ista sudbina je snašla i ponovno postavljenu ploču. Nekolicina razbijača i skidača privedena je i nakon informativnog razgovora puštena.

Uobičajeno odlučni šef Sabora Josip Leko rekao je da ‘ne može podržati nikakve akcije izvan demokratskih standarda i da se mora boriti da dijalog vrijedi u društvu’. Potpuno zblenuti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je pak da ne zna da su mu dostavili ploče u ured i da će ih čuvati kao nekakav suvenir jer nit’ su njegova nit’ gradska imovina. Branitelji, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i HDZ prosuli su uobičajene floskule o potrebi prestanka ćirilične agresije na Vukovar i da ‘Vlada pri postavljanju dvojezičnih ploča s ćiriličnim natpisima nije vodila računa o žrtvi Vukovara tokom jugosrpske agresije’. Stožeraši su negirali da stoje iza te akcije iako su počinioci uglavnom iz njihovih redova, što su pred TV kamerama i priznali, te su zatražili da se protiv vandala ne poduzima nikakav postupak, što je navodno ranije preporučio Ustavni sud.

Nekoliko dana ranije, nepoznat netko prolio je crvenu boju po spomeniku poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban. Iako se na slikama vidi da boja bila namijenjena ustaškoj simbolici i imenu jedinice, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, kome ta simbolika očito ne smeta, najoštrije je osudio vandalski čin kojim se ‘pokušava isprovocirati branitelje i omalovažavati žrtve Domovinskog rata’.

- Ako institucije ne pronađu one koji su oštetili spomenik HOS-u i ne kazne ih, mi ćemo ih pronaći i obračunati se s njima! - rekao je Marko Skejo, predsjednik Udruge spomenute bojne, a njegovi su kolege optužili antifašističku Facebook-stranicu ‘Ustaše su najveća sramota Hrvata’, ‘dokazujući’ to jednim postom na toj stranici protiv spomenika.

Dok braniteljske udruge i desnica generalno ispoljavaju poslovično licemjerje, šovinizam i bježanje od odgovornosti, članovi vladajuće stranke u tome im se priključuju ili se prave mutavi. S časnim izuzetkom ministra uprave Arsena Bauka koji je rekao da su vukovarske ploče postavljene po zakonu i da će biti opet, uz opasku da je dobro što su neoštećene jer će tako biti manji troškovi postavljanja.

1/1