Novosti

Društvo

Redakciju "Informera" zasuli jajima zbog sramotnog intervjua sa silovateljem

Objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem u Informeru predstavlja "šamar svim ženama koje su preživele seksualno nasilje, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje Beogradom"

Large informer

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević odguruje prosvjednicu (foto You Tube/Nova.rs)

U današnjem broju tabloidnog i režimskog lista Informer iz Srbije osvanula je nova gnjusna naslovna stranica. Na njoj je prikazano lice serijskog silovatelja Igora Miloševića, koji je nedavno izašao na slobodu nakon 15 godina izdržavanja zatvorske kazne, uz naslov: "Megaekskluzivno! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa 10 godina".

Kako skandalozan intervju ne bi nikome promakao, zaposlenici ovog dnevnog lista, pod vodstvom glavnog urednika Dragana J. Vučićevića, plasirali su na Informerove društvene mreže video u trajanju od gotovo sat vremena i tako prevazišli sami sebe u dugogodišnjem neetičnom i neprofesionalnom izvještavanju.

"Milošević je na slobodi, sistem nema rešenje za njega, već građanke Beograda žive u stahu - hoće li ponovo napasti? Kada je prvi put napao? Da li će potražiti stručnu pomoć? Ima li želju ponovo da napadne?", samo su neka od pitanja koja su postavljena osuđenom silovatelju.

Patološka želja glavnog urednika za tiražom i pregledima, nepostojanje empatije za žrtve i grubi, senzacionalistički pristup ovoj temi, motivirali su na stotine građanki i građana da naprave prosvjed ispred redakcije Informera u Beogradu.

Kako javlja portal Nova.rs, njihova zgrada na Terazijama bila je zasuta jajima, a prosvjednici su nosili transparente "Hoćemo sigurnost, ne strah" i "Ako je baba trpela, ako je mama trpela, mi nećemo!" Prosvjednici su tražili da se, između ostalog, negledljivi intervju povuče s interneta. Jedna žena je verbalno napala Vučićevića dok je ulazio u zgradu.

Povodom intervjua s višestrukim počiniteljem kaznenog djela silovanja, tamošnja povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković priopćila je da ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbjegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji.

"Mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke. Javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika je poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika", poručila je Janković.

Iz Autonomnog ženskog centra iz Beograda navode da objavljivanje ovog intervjua predstavlja "šamar svim ženama koje su preživele seksualno nasilje od strane dotičnog, ali i svima onima koje već danima ulažu energiju u osmišljavanje taktika za bezbedno hodanje ulicama Beograda jer sistemska zaštita ne postoji i osećaju da su prepuštene same sebi."

"Sve žene odrastaju i socijalizuju se tako što im se, eksplicitno ili implicitno, uliva strah od toga da jednom mogu biti silovane i da treba da paze na sebe kako bi to izbegle", navode u priopćenju članice Autonomne ženske kuće te naglašavaju da svi ti strahovi sada kulminiraju.

Glavni urednik Informera nazvao je ovaj prosvjed "hejterskom kampanjom politikanata" i pokušao uvjeriti javnost da je riječ o pravom novinarstvu.

Vučićević se okomio i na potpredsjednicu Vlade i ministarku energetike Zoranu Mihajlović. Ona je izjavila za Danas da serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer, kako je rekla, "mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a ne podstrekači istog."

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više