Novosti

Manjinski zastupnik

Srba "koliko možemo podnijeti"

Milorad Pupovac reagirao je na prošlotjedni govor Ante Prkačina iz Domovinskog pokreta koji je kazao da "crkveni velikodostojnici izručuju ukrajinske izbjeglice u naručje Srpske pravoslavne crkve. Pa oni će za 120 godina biti Srbi kao što su hrvatski pravoslavci prije 200, 300 godina pretvarani u Srbe"

Large 9

Ante Prkačin (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Milorad Pupovac, SDSS-ov saborski zastupnik, reagirao je na prošlotjedni govor Ante Prkačina iz Domovinskog pokreta koji je kazao da "crkveni velikodostojnici izručuju ukrajinske izbjeglice u naručje Srpske pravoslavne crkve. Pa oni će za 120 godina biti Srbi kao što su hrvatski pravoslavci prije 200, 300 godina pretvarani u Srbe i danas ih imamo, ustvari, danas ih, bogu hvala i nemamo nego onoliko koliko ih možemo podnijeti". Ovakvo raspirivanje netolerancije nije naišlo na opomenu ili ograđivanje predsjedavajućih.

- Svođenje historijskih manjina na podnošljivu mjeru (Mađara, Austrijanaca, Nijemaca, Talijana, Židova, Roma i Srba) Hrvatsku nije učinilo ni slobodnijom, ni sigurnijom zemljom. Svođenje na podnošljivu mjeru može biti opasan nacionalni projekt. Umjesto da naciju učini homogenijom i jačom, takav projekt može rezultirati trajnim stanjem nepodnošljivosti unutar nje i oslabljenosti prema drugim nacijama - rekao je Pupovac. Podsjetio je da su prije nekoliko dana, na utakmici Šibenik-Dinamo, navijačke grupe svoje navijačke sukobe prevazišle zajedničkim skandiranjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Većina medija je o tome šutjela.

Također, u Zagrebu se prije nekoliko dana pojavio grafit "Šimpraga nazad na traktor". Pupovac je naveo da se "mnogi zastupnici iz Sabora mogu smatrati suautorima ovog grafita" zbog onoga što su govorili povodom izbora SDSS-ove Anje Šimprage za potpredsjednicu Vlade. Primjerice, zastupnica Karolina Vidović Krišto je iznijela lažne optužbe na Šimpragin račun, tvrdeći da ona ne poštuje agresiju na Republiku Hrvatsku, da veliča Ratka Mladića, a negira Oluju.

- O tome šute, a kritiziraju vlasti zbog autobusa kojima već godinama cijele obitelji s djecom napuštaju mnoga područja Hrvatske. Pritom, očito ne uviđaju vezu između onih koji su poput Anje odlazili traktorima i onih bezimenih susjeda i rođaka koji odlaze autobusima u potrazi za boljim mjestom za život. Oni su tamo započeli život nerijetko s Anjinim vršnjacima koji se nisu vratili u svoj zavičaj, niti su se zadržali u Srbiji. Svoju budućnost su započeli u nekim trećim zemljama. Tako se hrvatski iseljenički autobusi i srpski izbjeglički traktori izmiruju u tuđini. A mi ovdje? Mi od svojine nastavljamo praviti tuđinu - poručio je Pupovac.

 

SDSS podržao SDP-ov prijedlog

Iskočivši iz trenutnih koalicijskih okvira, Klub zastupnika SDSS-a podržao je SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Protiv ovog prijedloga zakona glasalo je 78 saborskih zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. SDP smatra da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan i da žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece.

Prema riječima saborske zastupnice Dragane Jeckov, Klub SDSS-a glasao je za taj zakonski prijedlog zato što je to "ideološko pitanje" i zato što su na strani ženinog prava na izbor i brigu o reproduktivnom zdravlju. Navela je da je zbog slučaja trudnice Mirele Čavajde, kojoj je odbijen zahtjev da joj se zbog teškog oboljenja ploda omogući pobačaj u šestom mjesecu trudnoće, javnost spoznala alarmantnu situaciju da se važeći zakonski okvir ne provodi u praksi.

- To posebno pogađa žene koje su inače na margini, žene u selima, gradićima i otocima bez ginekologa u radijusu od 100 kilometara, žene koje pate od osude u lokalnim zajednicama gdje, na primjer, jedini apotekar ne izdaje kontracepcijske pilule. Ili siromašne žene radnice koje ne mogu da si priušte plaćanje privatnih medicinskih usluga. Hvala gospođi Čavajdi što se založila za sve njih, a time i nas obavezala da kao zastupnici interesa naših građanki širom Hrvatske, od Vukovara i Osijeka do Obrovca i Korčule, učinimo isto, za sigurnost i zdravlje svih nas - rekla je Jeckov.

Naglasila je da je potrebna inspekcijska kontrola nad svim zdravstvenim ustanovama ovlaštenima za zaštitu reproduktivnog zdravlja te uspostavljanje registra zdravstvenog osoblja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama s deklariranim prizivom savjesti. Jeckov smatra da će to osigurati transparentnost koja je put do povjerenja u zdravstveni sustav. Ukazala je da svaka javno-zdravstvena ustanova mora osigurati kadar koji je educiran i spreman izvoditi prekide trudnoće unutar 10 tjedana bez ikakvih pritisaka, a nakon 10. tjedna pacijentice uputiti u sva prava, pružiti im adekvatnu zdravstvenu uslugu i psihološku pomoć. SDP-ov prijedlog nije prošao jer su koalicijsku rupu HDZ-u svjetonazorski popunili zastupnici desnice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više