Novosti

Kronika

Srbi i Rusi proslavili Svetog Dositeja Ispovednika

Srpska pravoslavna crkva, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj obilježili su crkveni praznik prvog zagrebačkog mitropolita Dositeja Vasića

Srpska pravoslavna crkva, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalna zajednica Rusa u Hrvatskoj obilježili su 13. januara crkveni praznik Svetog Dositeja Ispovednika, odnosno prvog zagrebačkog mitropolita iz 30-ih godina prošlog vijeka, Dositeja Vasića. Liturgiju je u kapeli Svetog Save na Svetom Duhu u Zagrebu služio protosinđel Venijamin, a sasluživali su protojerej stavrofor Slobodan Lalić i đakon Branimir Jokić. Liturgiji su prisustvovali brojni vjernici, među kojima i članovi zagrebačkog VSNM-a na čelu s predsjednikom Sašom Miloševićem, čiji je Sv. Dositej dan i krsna slava. Nakon osveštanja slavskog kolača, okupljenima je sveštenik Lalić govorio o značenju i porukama božićnog perioda i krsne slave.

Program je nastavljen u dvorani gimnazije u prisustvu mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, ambasadorke Srbije u Hrvatskoj Mire Nikolić i Andrije Karafilipovića iz Koordinacija hrvatsko-ruskih društava prijateljstva. Okupljenima se obratio mitropolit Porfirije govoreći o jedinstvu kao daru od Boga kroz kojeg se, kako je naveo, ‘ne zatvaramo u sebe i svoj samoljubivi svijet, već kroz različitosti razvijamo svoje dobivene talente’.

- Kada ih razvijemo do mjere kada možemo kroz njih da komuniciramo sa drugima, kroz taj dar darujemo sebe drugome. Ono što je biološko jedinstvo tada postaje i duhovno jedinstvo u ljubavi. Naravno da to nije moguće bez Boga koji, zato što sami ne možemo svojim silama i snagama sve da postignemo, silazi među nas da bi nam pomogao da mi dođemo do Njega i da kroz Njega prepoznamo jedni druge kao delove jedne zajednice ljudskog roda i čovečanstva - rekao je mitropolit.

Predsjednica Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske Natalija Vidmarović naglasila je značenje vjerskog jedinstva pravoslavnih naroda i vjernika, kao i da je i Zajednica Rusa ovaj dan uzela kao svoju krsnu slavu.

- Iako je krsna slava srpska tradicija, nju Rusi prihvataju i njome se obogaćuju crpeći iz duhovne riznice naše zajedničke pravoslavne tradicije. Zahvaljujući toj tradiciji imamo mogućnost, uz očuvanje našeg nacionalnog identiteta, steći istinsku slobodu u sabornom jedinstvu u kojem su svi ljudi povezani ljubavlju prema Bogu i bližnjem - kazala je Natalija Vidmarović, koja je zatim pročitala pozdrav pravoslavnih vjernika i organizacija iz ruskog Kalinjingrada, Litve i Mađarske.

Uslijedio je nastup violončelistice Elene Krivošej i pjevačice Irine Kravec, a uz recitiranje pjesama ruskih pjesnika i crtice iz života sv. Dositeja, prikazane su fotografije ruskih novomučenika i radovi ruskih slikara. Program je završen prikazivanjem animiranog filma ‘Roždestvo’ nagrađivanog autora Mihaila Aldašina.

Podsjetimo da je mitropolit Dositej osnovao ženski manastir Sv. Petke koji se nalazi u neposrednoj blizini sadašnje pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom Duhu, kao i da je radio na osposobljavanju pravoslavnih monahinja za rad u bolnicama. Veliku pažnju je posvećivao brojnim ruskim emigrantima koji su u to vrijeme živjeli u Zagrebu i koji su uz njegovu podršku uspjeli organizirati vjerski, kulturni i politički život te stvoriti niz socijalnih organizacija i ustanova koje su pratile i pomagale učenike, studente i druge kojima je pomoć trebala. Za vrijeme ustaškog režima Dositej je hapšen, mučen u zatvoru i u bolnici Sestara milosrdnica, a potom je uz zalaganje pojedinih diplomata prebačen u Beograd gdje je umro u manastiru Vavedenje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više