>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Srbija na putu do Hrvatskog školskog centra

Prikupljanje iskustva srpske zajednice o obrazovanju na srpskom jeziku i ćirilici bila je tema posjete delegacije Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Srbije Zagrebu. Delegacija na čelu s Darkom Sarićem Lukendićem, predsjednikom izvršnog odbora HNV-a, prvo je posjetila Srpsko narodno vijeće, a onda i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju ‘Kantakuzina Katarina Branković’.

- U delegaciji je petoro članova tima za izradu elaborata za osnutak Hrvatskog školskog centra (HŠC) - rekao je Darko Sarić Lukendić za Novosti, ističući da je neposredni okidač za posjetu bio razgovor vođen prilikom posjete Koordinacije nacionalnih manjina grada Zagreba i odbora za nacionalne manjine u Gradskoj skupštini.

- U razgovorima sam shvatio da malo znamo jedni o drugima. Mi Hrvati iz Srbije vrlo često idealiziramo informacije o tome kako stvari ovdje funkcioniraju u odnosu na srpsku manjinu, a zdravo za gotovo uzimamo samo onaj dio gdje vidimo da bi se mogle poboljšati naše prilike ili uvjeti u kojima funkcioniramo. Vidio sam da isto važi i za suprotnu stranu – rekao je Sarić Lukendić.

- U tom smislu mislim da bi više nego koristan bio sastanak na kojem bi se podrobnije upoznali s uvjetima i načinima ostvarivanja manjinskih prava, ukrstili ta iskustva i primjere dobre prakse pokušali implementirati svatko sa svoje strane. Tako bi dali daljnji doprinos rješavanju ukupnih prilika – dodao je on.

Naglasio je da hrvatska zajednica u Srbiji namjerava iskoristiti zakonsku mogućnost da formira školski centar u kojem bi se nastava izvodila na hrvatskom jeziku, ali će u njega biti dobrodošli svi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- Znat ćemo da smo uradili dobar posao kad se u škole, gdje se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, budu upisivali i pripadnici drugih nacionalnih manjina. Jezici su nam slični pa nisu barijera i zato ih mi moramo promatrati kao sreću jer se na taj način možemo izboriti za nastavu na hrvatskom, pogotovo ako djeci ponudimo vrhunsku kvalitetu nastave. Vjerujem da će to biti moguće ako se formira HŠC - rekao je šef izvršnog odbora HNV-a i dodao da jedno od krucijalnih pitanja ostaje način rada budućeg centra.

- U tom smislu želimo vidjeti kakvi su mehanizmi srpske gimnazije u Zagrebu. Nedavno su članovi našeg tima bili u posjeti HŠC-u u Sarajevu, a ja i u HŠC-u u Banjaluci, gdje me je dojmila okolnost da gotovo 60 posto učenika nisu Hrvati. Upravo je taj model, gdje se prepoznaje kvaliteta nastave na manjinskom jeziku, dobar put kojim se treba ići - zaključio je Sarić Lukendić.

1/1