Novosti

Kronika

Србиja стипeндирa млaдe Србe из рeгиoнa

У oквиру прoгрaмa "Србиja зa Србe из рeгиoнa" Mинистaрствo прoсвeтe, нaукe и тeхнoлoшкoг рaзвoja Рeпубликe Србиje рaсписaлo je кoнкурс зa дoдjeлу стипeндиja млaдимa

Large studenti

Ilustracija (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija u okviru programa "Srbija za Srbe iz regiona" za školsku godinu 2021/2022. Stipendije su namijenjene mladim pripadnicima srpske nacionalne zajednice iz država regiona – Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Albanije i Mađarske.

Kako su naglasili, "sticanje visokog obrazovanja na srpskom jeziku bitan je preduslov za očuvanje i jačanje srpske zajednice u regionu kao i njene povezanosti sa Srbijom". "Nacionalne zajednice sa razvijenim osećajem identiteta, koje ostvaruju sva garantovana manjinska prava, predstavljaju značajne ljudske resurse u državama u kojima žive", stoji u konkursu. Pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji i srpske nacionalne zajednice u regiji, Srbija prepoznaje kao značajne nosioce dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumijevanja, tolerancije i uvažavanja, ističu u Ministarstvu.

Stipendije obuhvaćaju besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika, školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijima, kao i master akademskim i strukovnim te specijalističkim akademskim ili doktorskim studijima. Iznose stipendije je 15.000 dinara mjesečno, uz besplatnu uslugu smještaja i ishrane u ustanovama studenskog standarda, dobrovoljno zdravstveno osiguranje u skladu s propisima i međunarodnim sporazumima, besplatnu boravišnu vizu, kao i besplatno priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma. Stipendije ne obuhvaćaju troškove za prijevoz, udžbenike i radne materijale.

Osim pripadnosti srpskoj nacionalnoj zajednici i državljanstva spomenutih država, kandidati moraju biti mlađi od 21 godine za prvostupanjske studije, 25 godina za specijalističke studije prvog stupnja i studije drugog stupnja, te 35 godina za doktorske studije. Moraju imati odgovarajuće obrazovanje i konverzacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.

Osim prijave na konkurs s informacijom o dva studijska programa koja želi pohađati u skladu s obrazovanjem, kandidat mora priložiti biografiju s motivacijskim pismom, dokaz o državljanstvu i pripadnosti srpskoj zajednici, fotokopiju pasoša, ovjerene kopije svjedodžbi, odnosno diploma, prijepise ocjena i dodatke diplomi. Traži se i dokaz o znanju engleskog ili srpskog jezika na konverzacijskom nivou te liječničko uvjerenje ne starije od šest mjeseci da kandidat ne boluje od neke zarazne bolesti.

Rok za slanje prijavnih formulara s pripadajućom dokumentacijom je 20. maj 2022. godine. Odabrani kandidati moraju donijeti originale dokumenata i liječničkog uvjerenja. Kroz projekt u školskoj 2021/2022. godini ponudit će se 80 novih stipendija. Tekst konkursaopis projekta i prijavni formular Srbija za Srbe iz regiona preuzmite s linkova ili pronađite na stranicama Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Kandidati iz Hrvatske potrebne papire trebaju poslati ambasadi Republike Srbije, gdje mogu dobiti i sve ostale informacije. Adresa: Ambasada Republike Srbije, Slavujevac 3, 10 000 Zagreb, telefoni: +3851/4579-067, 4573-330, 4573-337, 4579-068; e-mail: embassy.zagreb@mfa.rs

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više