Novosti

Kultura

"Srbija u fokusu" na Interliberu

Ovogodišnje izdanje Interlibera odvija se s dva posebna programa "Ukrajina u fokusu" i "Srbija u fokusu" u okviru kojeg u organizaciji Odjela za kulturu SNV-a i Superknjižare predstavlja 45 izdavača iz Srbije s preko 1.200 novih naslova

Na ovogodišnjem 44. izdanju Međunarodnog sajma knjiga Interliber u paviljonima Zagrebačkog velesajma, koji traje od 8. do 13. novembra, s uspjehom se predstavljaju i izdavači iz Srbije. Naime, ovogodišnje izdanje sajma odvija se pod dva gesla "Ukrajina u fokusu" i "Srbija u fokusu" zbog čega se u organizaciji Odjela za kulturu SNV-a i Superknjižare predstavlja 45 izdavača iz Srbije s preko 1.200 novih naslova.

- Praktički odmah od otvaranja sajma vidimo velik interes publike od djece do starije populacije od kojih su se mnogi odlučili na kupovinu knjiga. Brojni naslovi do sada se nisu mogli nabaviti u Hrvatskoj, a ovim putem poručujemo da će se nakon sajma moći kupiti preko Superknjižare - kaže nam Marina Pintarić koja radi na štandu Superknjižare.

Brojni posjetioci, među kojima je bio i književnik Miljenko Jergović, ističu važnost masovnog učešća izdavača iz Srbije, s obzirom da je te knjige teže nabaviti. Tako masovna predstavljanje trebalo bi biti uvijek, jer je ranijih godina ta brojka znala biti manja. A sajam i ovo predstavljanje zapravo su namijenjeni običnom čovjeku koji može razgledati i kupiti knjige a da ne mora ići na nedavno završeni sajam u Beograd, moglo se čuti među posjetiocima.

Štand se nalazi odmah do pozornice na kojoj će se u okviru programa "Srbija u fokusu" tokom trajanja sajma odvijati brojne rasprava i predstavljanja srpskih knjiga i autora. Prvi od događaja je panel diskusija: "Budućnost izdavaštva i knjižarstva na ovim prostorima u postpandemijskim i hladnoratovskim vremenima" na kojoj su, uz moderiranje Miše Nejašmića, učestvovali predstavnici brojnih izdavača iz regije. Tokom sajma održavaju se i promocije naslova iz područja beletristike i poezije u prisustvu autora. Tako je održana promocija zbirke kratkih priča "Kraj raspusta" Ane Miloš.

Četvrtak je u znaku promocija djela vezanih uz književnu fantastika inspiriranu tradicijom poput knjiga "Zelenbabini darovi" Ivane Nešić i "Izbledele duše" te "Kad se vratim" Mladena Jakovljevića uz moderiranje Dragoljuba Igrošanca.

Moć knjige u popularizaciji znanosti bila je tema za razgovor Milana M. Ćirkovića, Bojana Stojanovića, Saše Cecija i Ivana Kraljevića uz moderiranje Tanje Rudež, a kroz diskusiju o pojedinim djelima bilo je riječi i o vezi rock muzike i proznih djela horora i fantastike.

U petak je planirana promocija knjige "Femicid i druge pesme" Dragane Mladenović, a u nedjelju knjiga Stefana Tićmija "Kaput od mahovine" i Dejana Aleksića "Malo, malo pa slon" i "Petlja" uz moderiranje Anete Vladimirov.

U šumi izlagača možemo spomenuti i štand izdavačkog poduzeća Prosvjeta d.o.o. koje djeluje pri SKD-u "Prosvjeta" koje daje veliki popust, kao i štandove Lagune i Baybooka koji predstavljaju i izdavače iz BiH.

Podsjetimo i da je u tri paviljona, po riječima direktorice ZV-a Renate Suše, ukupno 296 izlagača iz ukupno 15 zemalja. Uz naslove od ranije, izloženi su i brojne nove knjige, a visina popusta kreće se ovisno od izdavača do izdavača ili od knjige do knjige. Može se primijetiti i nešto manji broj izdavača ili kvadratura štandova, jer je površina paviljona 6 "skraćena", a neki od izdavača imaju i po dva ili tri štanda. Kako su ove godine ukinute mjere ograničenja broja posjetilaca, paviljoni su puni, a brojnu publiku čine i organizirano dovedeni osnovnoškolci, s obzirom da je ulaz i dalje besplatan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više