Novosti

Politika

Srbija uz stradale

U isto vrijeme kada u Zagrebu, i u Beogradu je održan skup solidarnosti na kojem je Privredna komora Srbije donirala 50.000 eura i pozvala sve privrednike u Srbiji da doniraju ono što je neophodno na terenu

Large matic  1

Veran Matić i Marko Čadež (foto Privredna komora Srbije)

Privredna komora Srbije (PKS) donirala je danas 50.000 evra stanovništvu području Hrvatske pogođenog zemljotresom krajem prošle godine. Otpravnica poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan, zahvalila je PKS-u i svim srpskim privrednicima na donaciji i solidarnosti u teškim momentima.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je, uručujući donaciju, da je PKS reagovala odmah nakon prvih velikih i jakih zemljotresa, posle odluke Vlade Srbije da donira sredstva od milion evra.

"Pozivam sve privrednike da doniraju ono što je neophodno na terenu, a 50.000 koje će donirati PKS će biti potrošeni na ono što je najpotrebnije, a to su privremeni smeštaji", istakao je Čadež.

Prema njegovim rečima, privrede Srbije i Hrvatske su izuzetno povezane, preko proizvodnje, radnih mesta, lanaca dobavljača, te je stoga veliki interes srpske privrede da pomogne prijateljima u nevolji.

On je dodao i da pomoć spremaju velike kompanije iz Srbije.

Direktor Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić kazao je da ovaj skup predstavlja solidarnost sa građanima koji su postradali, ali i poziv da se pomogne onima kojima je to potrebno.

"Ovde smo ispred skulpture ‘Zlosrećni ribar’ Simeona Roksandića koji je rođen u Majskim Poljanama, a koje su najviše postradale u zemljotresu. Kopija ovakvog spomenika se nalazi na Jezuitskom trgu u Zagrebu, a tamo se održava sličan skup", naveo je Matić.

On je dodao i da su SFF i Fond B92 već pokrenuli akcije solidarnosti, kao i niz drugih kompanija, istakavši da su najvažnijim donacijama opremljeni kontejneri za privremeni smeštaj, šporeti na drva, šatori.

"Često ovih dana čujem upitanost zašto samo u vremenima kada nam se dogode katastrofe, nepogode, pokazujemo humano, solidarno ljudsko lice, kao kada su spasioci iz Hrvatske među prvima stigli u poplavljen Obrenovac, ili sada kada se kao susedi solidarišemo sa postradalima u Hrvatskoj. Znam da ima puno onih koji su solidarni i humani i kada nema nesreća koje bi spajale. Nalazimo se ispred skulpture „Zlosrećni ribar“ Simeona Roksandića na Kalemegdanu, dok se ista ovakva nalazi u Zagrebu na Jezuitskom trgu.

Ovaj poznati vajar autor je i čuvene skulpture 'Dečak sa razbijenim krčagom' na Čukur česmi. Roksandić je rođen u Majskim Poljanama, mestu koje je najviše stradalo u ovom zemljotresu, u kojem je život izgubilo pet meštana. Pored Roksandića, samo Majske poljane dale su nam poznate naučnike i profesore Univerziteta u Beogradu i Zagrebu, Đuru i Svetozara Kurepu, partizanskog komandanta Stanka Bjelajca, osnivača Zenitizma Branislava Micića, poznatijeg kao Branko Ve Poljanski.

Ispred kalemegdanskog skulpturnog blizanca u Zagrebu simbolično su sada predstavnici Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Aneta Vladimirov, Dragana Jeckov, potpredsednik Hrvatske gospodarske komore sa kojima svakodnevno sarađujemo kako bismo bili sigurni šta je najpotrebnije ugroženom stanovništvu i kako bi na najbrži način dostavili pomoć. I dalje su neophodni kontejneri, odnosno montažni objekti za privremeni boravak, sa neophodnom sanitarnom i kuhinjskom opremom, građevinski materijal, šporeti na drva, sredstva za higijenu, hrana. I zbog toga pozivam prvenstveno sve kompanije da nam se pridruže u solidarnosti", kazao je Matić.

Prve donacije vlade Republike Srbije od milion eura, MK grupe od pola miliona kuna, Elixir grupe 30.000 evra, samo su delimično ublažile nesreću sa kojom se suočava stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i okoline. Može se donirati preko Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92, Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Hrvatske, individualnim uplatama preko sajta donacije.rs, solidarna.hr… ali i kupovinom umetničkih dela u akciji Umetnici Srbije za Sisak, Peterinju, Glinu kroz aukcije u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce.

I sam sam kupio jedan rad ambasadora Hide Biščevića, koji je poklonio nekoliko sopstvenih slika uz dela Dragana Stojkova, Biljane Cincarević, Cileta Marinkovića, Nebojše Babića, Brajana Rašića i drugih, piše Matić.

Donacija Privredne komore Srbije od 50.000 evra biće veoma efikasno iskorišćena i predvodi donacije koje su već najavljene od kompanija Delta, Imlek, Pionir, Bambi itd…

Pored ovih urgentnih potreba, sledi obnova kuća i drugih objekata i to je novi prostor za solidarnost i saradnju, prvenstveno na nivou dogovora dve vlade, a potom i kroz podsticaje za građevinske kompanije da uzmu aktivno učešće u trajnom rešavanju izgradnje kuća i stanova kroz građevinski materijal, operativu i ljudske resurse.

Izvještaj iz Zagreba možete pročitati ovdje, a izvještaj iz Beograda prenosimo s portala Javni servis koji uređuje Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više