Novosti

Kronika

Srđan Kolar: Želim grad koji voli

Moj cilj je Vukovar koji ide u smeru budućnosti, a ne da živi u prošlosti, kaže Srđan Kolar, predsednik SDSS-a u Vukovaru i kandidat za zamenika gradonačelnika

Large mini

Kakvi su sadašnji međunacionalni odnosi Srba i Hrvata i prevazilazi li obim incidentnih situacija onaj koji je uobičajen u kampanjama pred izbore?

Odnos Srba i Hrvata u Vukovaru je uvek kompleksna stvar jer u pravilu zavisi od politike i političara koji taj odnos žele koristiti u svoje predizborne svrhe. Naše zalaganje i insistiranje da policija bude više prisutna pred školom i u celom gradu nego u redovnim situacijama, pokazalo se kao dobar potez jer se vidi razlika. Manje je incidenata, pogotovo kod dece srednjoškolskog uzrasta. SDSS će voditi pre svega afirmativnu kampanju, a očekujem i od drugih stranaka da idu u tom smeru.

Ove godine na Vaskrs pada godišnjica pogibije hrvatskih policajaca u Borovu. Koliko će takve teme uticati na svakodnevni i politički život u gradu?

Kao hrišćanin i pravoslavac Vaskrs ću provesti u krugu porodice, kako to naši običaji nalažu. Nažalost, verujem da će desničari iskoristiti taj dan, 2. maj, u svom političkom diskursu, jer su teme vezane uz 1991. uvek plodno tlo za njihove istomišljenike. Žalosno je što nijedan kandidat za gradonačelnika ne govori o ekonomskom prosperitetu već se fokusiraju na teme od pre 30 godina. Jasno je onda na koji način žele da vode ovaj grad.

Hoćete li se zalagati za očuvanje tekovina antifašizma, kao i za obeležavanja srpskih stradanja?

Kao stranka aktivno podržavamo rad udruženja antifašista u gradu čiji sam član. Sa posebnim pijetetom gledam na civilne žrtve iz poslednjeg rata. Veoma je važno našu decu i mlade učiti o ratnim strahotama kako se takve stvari ne bi ponovile. Deca moraju znati da retorika koja poziva na mržnju donosi samo probleme, neizvesnost i klimu u gradu u kojem niko ne želi da živi. Politike koje bude fašizam i fašistički simboli ne trebaju da budu zastupljeni u javnom prostoru.

Što je stranka u ovom mandatu učinila za poboljšanje položaja Srba?

Gradska organizacija je 9. aprila proslavila 24 godine rada. Ovaj mandat Gradskog veća je bio izuzetno težak uz više loših momenata. Usprkos takvoj atmosferi, mi smo kao većnici uspeli dosta toga uraditi, od dobivanja materijala za Gradsko veće na ćirilici i srpskom jeziku do organizovanja niza manifestacija koje su beležile važne datume za Srbe u gradu. Pokrenuli smo obnovu sakralnih objekata. Počela je izgradnja bogomolje u Lipovači, uređenje Manjinske kuće u Borovu naselju, pri kraju je obnova Srpskog doma i izgradnja multikulturalne sale. Na naše insistiranje, gradske vlasti su obnovile zavetni krst na Dunavu, u toku je i obnova krsta u centralnom parku, a izgrađena je i nastrešnica na starom srpskom groblju. Uređeno je i pomoćno igralište na stadionu FK Vuteks-Sloga.

Kakva je situacija s tim klubom?

Obnovili smo prostorije, obezbedili sredstva za rad, opremu za igrače, a opremit ćemo prostor za vežbanje i urediti tribine. Klub i škola fudbala Bubamara su za nas veoma važni jer okupljaju decu i mlade koji su najbolji promoteri zdravog načina života.

Što se može još napraviti za poboljšanje položaja srpskih organizacija i generalno srpske zajednice?

Nažalost, u gradu se skoro deset godina nije poštovao Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Popis stanovništva očekujem s posebnom pažnjom i verujem da će se ispoštovati zakonske regulative. Srpska zajednica, nažalost, svoja prava ostvaruje samo ako je politički uticajna i to je realnost.

Što će vam biti prioritet kao zameniku gradonačelnika?

Zalažem se za dijalog i međusobno uvažavanje. Zastupat ću interese srpske zajednice u gradu, ali i svih ostalih građana koji žele da Vukovar krene u drugom smeru. Borit ću se protiv diskriminacije na svakom nivou, insistirati na proporcionalnoj zastupljenosti srpske zajednice i biti most između Srbije i ovih krajeva, a sve u cilju ekonomskog poboljšanja. Potrebno je da buduća vlast u gradu bude partner. Moj cilj je grad koji poštuje i voli, a ne grad mržnje i netrpeljivosti, grad u koji stanovnici dolaze, a ne odlaze, i grad koji ide u smeru budućnosti, a ne da živi u prošlosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više