Novosti

Kratko & jasno

Srećko Matić U CDU-u vlada nervoza

Tračak optimizma za CDU predstavlja to što su izbori za četiri tjedna. Ima još vremena, a mnogo je i neodlučnih birača. No trend je protiv njih. Nakon izbora i drugi će odlučivati, više nemaju stvari u svojim rukama, zbog čega u CDU-a vlada velika nervoza, kaže novinar Deutsche Wellea

Large matic deutsche welle

(foto Deutsche Welle)

U kampanji za njemačke parlamentarne izbore zakazane za 26. rujna po anketama je narastao SPD, čiji kancelarski kandidat Olaf Scholz vodi ispred CDU-ovog Armina Lascheta i Annalene Baerbock iz Zelenih. Kako tumačite preokret?

CDU i CSU su u izbore ušli kao favoriti, ali desio se niz pogrešnih odluka, internih sukoba i afera. Problemi su počeli 2018. kada se s čela CDU-a povukla Angela Merkel, jer se Annegret Kramp-Karrenbauer pokazala kao nesposobna liderica. Mnogi nisu uvjereni ni da je Laschet pravi čovjek. Napravio je niz pogrešaka, primjerice prilikom nedavnih poplava. Čini se da CDU proživljava sličnu krizu kao SPD povodom odlaska Gerharda Schrödera. I SPD je tada bio fiksiran na jednu osobu, a nakon neoliberalnog zaokreta mnogi građani su zaboravili što tu stranku točno karakterizira. Slično je danas s CDU-om. Iako je dobro startala u kampanji, greške je napravila i Baerbock. Na čelo je izbio Scholz koji se ne eksponira previše, ali i ne radi pogreške. Tijekom poplava ostavio je suveren i pribran dojam, pa možda on najbolje simbolizira merkelijanski stil.

Uglavnom se prognoziralo da će novu vladu sastaviti CDU i Zeleni, ali sada su moguće i koalicija SPD-a, Zelenih i liberalnog FDP-a, ali i koalicija SPD-a, Zelenih i Ljevice?

Aritmetički su moguće i te dvije koalicije bez CDU-a i CSU-a. Naročito bi koalicija s ljevicom bila izvor turbulencija za Uniju, jer oni u njima još uvijek vide predstavnike istočnonjemačkog režima. Međutim, vezano za stav SPD-a da neće u veliku koaliciju, podsjetio bih da su isto govorili i 2017. pa su ipak obavili tu "nacionalnu dužnost". Tračak optimizma za CDU predstavlja to što su izbori za četiri tjedna. Ima još vremena, a mnogo je i neodlučnih birača. No trend je protiv njih. Nakon izbora i drugi će odlučivati, više nemaju stvari u svojim rukama, zbog čega u CDU-a vlada velika nervoza.

Hoće li eventualne promjene na čelu Njemačke utjecati na pozicioniranje u Europi?

Među strankama koje imaju šansu izboriti mjesto kancelara – to su CSU i CDU, SPD i Zeleni – nema krucijalnih razlika po pitanju odnosa prema Europskoj uniji ili zapadnom Balkanu. I ranije smo imali slučaj da su novi političari, poput Schrödera ili Joschke Fischera, provodili istu vanjsku politiku kao i prijašnja konzervativna vlada. Zeleni su po pitanju Kosova čak riskirali vjerodostojnost pred biračima. U vanjskoj politici ne treba očekivati bitno drugačije stavove.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više