>

novosti logo

Kronika Kronika

Sretna nova 1991.

Gradonačelnik Ivan Penava još živi u 1991. godini, a svoju politiku zasniva na temama usmerenim protiv Srba i ne poštuje Ustavom zagarantovana prava svojih građana, pripadnika srpske zajednice, kaže vukovarski gradski većnik SDSS-a Srđan Kolar

Iako je kolektivni odlazak gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, gradskih većnika i članova Gradskog odbora značajno uzdrmao HDZ, epilog tog Penavinog poteza i prelaska u Domovinski pokret Miroslava Škore znaće se nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Vukovar je uvek bio važan adut u izbornoj kampanji oko kojeg će se i sada ukrštati koplja, a politička situacija u gradu na Dunavu ovisiće o tome ko će biti u prilici da nakon izbora formira Vladu.

- Ako Andrej Plenković dobije izbore, Penava će se naći u neugodnoj situaciji. Pitanje je kako će se ekipa koja je s njim napustila HDZ u takvim okolnostima postaviti budući da ih je dosta zaposleno u državnim službama, a ‘posao je posao’ - smatra jedan od dobrih poznavalaca vukovarskih prilika. Premda je pobuna vukovarskog HDZ-a veliki udarac za tu stranku, naš sagovornik ističe da je s Penavom otišao tek manji broj uglavnom nebitnih ljudi, dok je puno veći deo onih koji su na važnim pozicijama, ostao. Među njima su se proteklih dana mogle čuti teške reči jer Penavi to što je napravio uoči parlamentarnih izbora neće oprostiti. Što se tiče samog Gradskog veća Vukovara, dojučerašnji većnici HDZ-a koji se sada nazivaju nezavisnima, zajedno s većnicima Hrvatske konzervativne stranke imaju većinu u ovom predstavničkom telu u kojem se do idućih lokalnih izbora verovatno ništa neće promeniti.

- Ne očekujem veće potrese u funkcioniranju gradske vlasti jer gradonačelnik i dalje kontrolira 14 od 23 vijećnika. Teško je reći može li HDZ utjecati na pojedine vijećnike koji su izašli iz stranke i koliko im je to u interesu obzirom da su za nepunu godinu dana lokalni izbori - smatra većnik SDP-a Goran Bošnjak kojeg više brine što klima koja vlada u gradu odbija potencijalne investitore. Iako Penava za nedostatak privrednih ulaganja u Vukovaru krivi Plenkovićevu vladu što je i naveo kao jedan od razloga napuštanja HDZ-a, Bošnjak smatra da prvi čovek grada itekako snosi odgovornost.

- O gospodarstvu i privlačenju ulagača je više trebalo voditi računa na razini grada Vukovara, a ne oslanjati se uglavnom na pomoć države. Ukupna klima u gradu tome sigurno nije doprinijela. Prosječna plaća u Vukovaru je i dalje među najnižima u državi, mnogi rade za minimalac, nema dovoljno novih radnih mjesta, iseljavanje se nastavlja. Umjesto stambenog zbrinjavanja Vukovaraca stambeno se zbrinjava vojska i policija, a međunacionalni odnosi nisu na razini na kojoj bi trebali biti - navodi Bošnjak. Komentarišući gradonačelnikove poruke vezane za ratne zločine i popis stanovništa, Bošnjak kaže kako mu ne deluju uverljivo jer se ‘svi slažu da ratni zločini trebaju biti procesuirani, da po tom pitanju nije dovoljno učinjeno i da je to trajni zadatak državnih institucija’. Popis stanovništva je, ističe, bio pod kontrolom HDZ-a čiji je član bio i Penava, a primedbi nije bilo dok nisu objavljeni rezultati. Izjavu zamenice gradonačelnika Ivane Mujkić koja je najavila mogućnost nereda ukoliko se ne ispune uslovi njenog šefa, ocenjuje ‘nepotrebnom i neprimerenom’.

- Takva izjava stvara klimu nesigurnosti, nije dobra poruka ulagačima, a ne doprinosi ni poboljšanju međunacionalnih odnosa. Vukovar mora prestati biti grad slučaj, grad nemira i prosvjeda - zaključuje Bošnjak. Da je u takvoj atmosferi uzaludno očekivati ozbiljne investicije, slaže se i većnik SDSS-a Srđan Kolar koji ističe da, osim trgovačkih lanaca, u Vukovaru nema preduzetnika koji može zaposliti više od sto ljudi.

- Gradonačelnik još živi u 1991. godini, a svoju politiku, zajedno sa HKS-om koji je na vlast došao na krilima HDZ-a, zasniva na temama koje su usmerene protiv Srba. Prozivaju Vladu RH i institucije da ne provode zakone i ne rade svoj posao, a sam gradonačelnik ne poštuje Ustavom zagarantovana prava svojih građana pripadnika srpske zajednice. Njihova bahatost ide do te mere da prejudiciraju neispravnost popisa stanovništva, a buduće popisivače dovode u kontekst nepodobnih, nekvalitetnih i pristranih osoba. Gradonačelnik očigledno provodi samo zakone ulice, a ostale tumači kako njemu odgovara - govori Kolar osvrnuvši se i na izjave Penavine zamenice.

- Znači li njena izjava, da će u Vukovaru biti nereda ako popis stanovništva pokaže više od 33,3 % stanovništva srpske etničke zajednice, a da će u suprotnom, sve biti u redu? Takva izjava stvara pritisak na srpsku zajednicu i najbolje pokazuje smer delovanja aktuelne gradske vlasti kojoj je cilj da nas ima manje od trećine kako više ne bi mogli tražiti svoja zakonska prava. Za njih nije problem što se iz Vukovara iselio svaki šesti stanovnik, što nam je ceo grad ispisan porukama mržnje i što građani srpske nacionalnosti konstatno doživljavaju napade od strane većine - ogorčen je Kolar koji je i sam doživeo verbalni napad na sednici Gradskog veća kada je gradonačelniku, želeći ukazati na prava srpske nacionalne manjine, uručio Statut grada na ćirilici koji je Penava teatralno pocepao i bacio na pod.

- Širenje mržnje u političke svrhe, zloupotreba položaja moći, populizam, gušenje realnog tržišta, pogodovanje političkim poduzetnicima, zapošljavanje na montiranim natječajima, destabilizacija društva - nabraja većnik Živog zida Pavao Josić popis onoga što je obeležilo dosadašnju Penavinu vladavinu. Zbog pitanja ‘gdje su pare’ dosad je zaradio šest tužbi od gradonačelnika i pojedinih direktora gradskih firmi, kojima traže isplatu čak tristo hiljada kuna na ime duševnih boli i navodne pretrpljene štete. Josić je takođe mišljenja da će situacija u Vukovaru ovisiti o rezultatima predstojećih parlamentarnih izbora.

- Ukoliko radikalno desna opcija osvoji značajan broj mandata u Saboru, možemo nažalost očekivati daljnu destabilizaciju autoriteta države, nastavak podjela u društvu, stagnaciju gospodarstva i nastavak trenda iseljavanja - misli Josić i dodaje da ‘ukoliko Penavina struja ne ostvari dovoljan broj zastupničkih mandata za očekivati je smirivanje tenzija i postepenu normalizaciju života i rada’.

1/1