Novosti

Kronika

Sretne i spretne

Prva izložba kolača jagodnjačke Udruge žena: Cilj udruge je potaknuti djelovanje žena na području Općine Jagodnjak, čuvati narodne običaje te zaštititi i očuvati nematerijalna kulturna dobra

Druge junske nedjelje ove godine, u baranjskom opštinskom središtu Jagodnjaku, održana je Prva izložba kolača u organizaciji Udruge žena ‘Sretne i spretne’. Izložba je održana u lijepo uređenoj Etnokući ‘Sanja’, u Ulici Branka Radičevića broj 66 preko puta jagodnjačkog groblja. Na izložbi je bilo preko 50 vrsta kolača, koje su brojni posjetioci mogli ne samo vidjeti, nego se i uvjeriti u njihov dobar okus.

Udruga ‘Sretne i spretne’ osnovana je 3. aprila ove godine, što znači da postoji tek dva i po mjeseca. Za prvu predsjednicu izabrana je Radmila Dvornić-Stojković, dok je tajnica postala Jela Senić. Cilj udruge je potaknuti djelovanje žena na području Općine Jagodnjak, čuvati narodne običaje te zaštititi i očuvati nematerijalna kulturna dobra. Udruga je već učestvovala na nekoliko manifestacija, uključujući i 16. Kulinijadu u Jagodnjaku, održanu 25. maja ove godine.

Uz brojne Baranjce i Jagodnjačane, na izložbu kolača došli su i mnogi stanovnici drugih mjesta koji su rođeni u Jagodnjaku ili su porijeklom iz Jagodnjaka te su time dali podršku daljem radu sretnim i spretnima Jagodnjačankama. Podršku su im dale - i moralnu, ali i u vidu kolača - i članice udruge ‘Zlatna žena’ iz susjednog i bratskog Bolmana, ali i članice Udruge žena ‘Fijolice’ iz Petlovca, središta susjedne općine.

Dolazak petlovačkih ‘fijolica’ (a ta riječ u kajkavskom dijalektu znači ‘ljubičica’) bio je i svojevrsni revanš, jer su dan ranije Jagodnjačanke bile gošće Petlovčankama na izložbi kolača i ručnih radova, organiziranoj u sklopu manifestacije ‘Lipanj u Petlovcu’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više