Novosti

Kronika

Srpska društva Osijeka

U KC-u Osijek promovirana je knjiga ‘Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku’, autora Zorana Miškovića, 27-godišnjeg doktora medicine, dok je o radu i stvaralaštvu tri generacije članova porodice Mišković izlagao Đorđe Balić

M6e4sbc05kj1gvy2pw8zy5gr7de

Đorđe Nešić, Milan Ivanović, Zoran Mišković i Zdenko Samaržija

U Kulturnom centru Osijek održana je promocija knjige ‘Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku’ autora Zorana Miškovića, 27-godišnjeg doktora medicine iz Osijeka. Knjigu od 333 stranice izdao je Kulturni i naučni centar (KNC) Milutin Milanković iz Dalja, uz financijsku potporu Grada Osijeka. Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota govorio je o značaju manjinskih projekata i o saradnji osječkih manjina, pa i srpske, s Gradom Osijekom. Slobodan Jelić, docent na Odjelu za matematiku osječkog Sveučilišta, pročitao je neke odlomke iz predgovora toj knjizi, koju je, kao i njezinog autora, predstavio urednik Zdenko Samaržija. Jedan od recenzenata dr. sc. Milan Ivanović (drugi je akademik Velimir Ćerimović) govorio je o značaju istraživanja kulturne nematerijalne baštine, a u konkretnom slučaju u Osijeku, one koja pripada osječkim Srbima.

Đorđe Nešić, direktor KNC Milutin Milanković, koji je i vodio promociju, iznio je autorove biografske podatke, a kasnije naveo i višestruke razloge zašto je izdavač knjige upravo centar kome je on direktor. Naime, Milutin Milanković, rođen u Dalju, bio je višestruko vezan za Osijek, iz koga mu je bila majka, u kome su mu živjeli ujaci i u kome je proveo sedam gimnazijskih godina.

O radu i stvaralaštvu tri generacije članova porodice Mišković izlaganje je pripremio Đorđe Balić. U izlaganju je bilo riječi o osječkom parohu proti Lazaru Miškoviću (1914-1994.; rođenom u Čepinu), o njegovom sinu Miloradu Miškoviću (Požarevac 1944), osječkom liječniku i istraživaču povijesti osječkih Srba, te o Miloradovom sinu Zoranu Miškoviću (rođenom 1993. u Osijeku), koji je 2018. godine diplomirao medicinu u Novom Sadu i koji je vrlo rano iz svoje porodice ponio ljubav prema kulturnoj baštini i povijesti, što je na koncu rezultiralo promoviranom knjigom.

Na koncu je autor Zoran Mišković govorio o svom sedmogodišnjem istraživanju i obradi prikupljene građe, čijim je objavljivanjem obilježena značajna obljetnica: 170 godina od osnivanja prvog srpskog pjevačkog društva u Osijeku, koje je dobilo ime ‘Gusle’. A sve je započelo prije osam godina kad je mladi Mišković dobio na dar značku Srpskog pevačkog društva ‘Gusle’ i kad mu je to bio jedini trag koji je dokazivao da je to društvo postojalo. Autor je knjigu posvetio svom ocu: ‘liječniku, humanisti i pregaocu’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više