Novosti

Kronika

Српски дaн у Ниjaгaри

72. трaдициoнaлни сусрeт исeљeникa у Kaнaди: Прoмoвисaнa je инициjaтивa дa нoвa срeдњa шкoлa у кaнaдскoм грaду Хaмилтoну пoнeсe имe пo Никoли Teсли

Po 72. put zaredom Srbi iz Kanade i njihovi gosti iz Amerike, matice Srbije i Republike Srpske (BiH) okupili su se 24. i 25. juna u Nijagari na manifestaciji pod nazivom ‘Srpski dan’. Više od sedam decenija ovu manifestaciju održavaju pored najpoznatijih kanadsko-američkih vodopada i najstarije službene Tesline hidrocentrale, okupljajući se krajem juna kako bi obilježili Vidovdan.

Skupu je prisustvovao značajan broj uzvanika predvođenih predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, ambasadorima Srbije i BiH Mihailom Papazogluom i Koviljkom Špirić. Visoku crkvenu delegaciju predvodio je vladika kanadski Mitrofan, dok je kanadske vlastri predstavljao gradonačelnik Nijagare Džim Diodadi. Ovogodišnji ‘Srpski dan’ bio je posvećen i jubileju Kanade -150 godina od njenog osnivanja, javlja Svetozar Dančuo iz Čikaga.

Bilo je zapaženo učešće Obrazovne korporacije Nikola Tesla, čiji su članovi promovisali inicijativu da nova Srednja škola u kanadskom gradu Hamiltonu ponese ime po Nikoli Tesli. Nešto više od tri hiljade potpisa potrebno je još da bi se popunio broj od deset hiljada glasova koji se mogu dati i internetom. ‘Srpski dan’ u Nijagari obilježilo je i podsjećanje na igre, pjesme i običaje iz ‘starog kraja’, nastupima desetak folklornih i pjevačkih grupa iz Kanade, SAD-a, Srbije i Republike Srpske.

- U kanadskom gradu Nijagari živi brojna srpska zajednica, među kojima je značajan broj uspješnih poslovnih ljudi, vlasnika hotela, motela, zabavnih parkova i drugih ugostiteljskih objekata, dok se manji dio njih okušao i u drugim sferama biznisa - napominje Dančuo.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više