Novosti

Kronika

Српски сaбoр

У oргaнизaциjи "Чувaрa српскoг идeнтитeтa", jубилaрни пeти Сaбoр културнoг и нaрoднoг ствaрaлaштвa Србa Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa привукao je вeликo зaнимaњe публикe

Large 5 sabor  2

Udruženja žena iz Baranje

Petog septembra, samo dva dana kasnije nakon što je u Belom Manastiru započela manifestacija 24. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, na istoj lokaciji održan je i 5. Sabor kulturnog i narodnog stvaralaštva Srba Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

U organizaciji udruženja "Čuvari srpskog identiteta", jubilarni peti sabor privukao je veliko zanimanje publike pa je amfiteatar Etnološkog centra bio ispunjen do poslednjeg mesta i pored činjenice da je broj prisutnih bio limitiran. Prisutne je pozdravio Dragan Todić, predsednik udruženja Čuvari srpskog identiteta.

Na ovogodišnjem saboru priliku da se predstave publici imali su Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar, SKUD Jovan Lazić Beli Manastir, Folklorna grupa Čuvari tradicije baranjskih Srba Beli Manastir, Komorni tamburaški orkestar Batorek Osijek, Tamburaški sastav Vučedolski zvuci Vukovar, tenor Predrag Stojić iz Osijeka i vokalni solist Živojin Jergić iz Vukovara.

Učešće su uzela i udruženja žena iz Jagodnjaka, Bolmana, Popovca, Kneževih Vinograda, Darde i Belog Manastira čije su se rukotvorine mogle pogledati u predvorju Etnološkog centra. Ni gurmani nisu ostalih praznih ruku, s obzirom na šarolikost boja i ukusa raznih delicija. Pokrovitelj je bio Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Spomenimo da će Čuvari srpskog identiteta do kraja tekuće godine imati još dve manifestacije i to 7. Festival etno muzike 12. septembra u sali bioskopa u Borovo naselju i 3.oktobra 9. Međunarodni festival prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na istoj lokaciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više