>

novosti logo

Srpski turisti sve sigurniji

I ova turistička sezona pokazala je da političke strelice koje se međusobno razmjenjuju iz Zagreba i Beograda i antisrpska retorika kojoj se sve češće pribjegava u Hrvatskoj, nemaju, srećom, utjecaja na hrvatske domaćine i srpske turiste kojih je sve više.

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva turizma, tokom prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo ukupno 63.000 gostiju iz Srbije. Ostvarili su 337.000 noćenja, što predstavlja rast od devet posto u dolascima i 11 posto u noćenjima u odnosu na isti period lani. Tokom čitave 2014. godine broj gostiju iz Srbije je bio 106.000, uz 620.000 noćenja, ističu u Ministarstvu. I Hrvatska turistička zajednica u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast broja srpskih turista. U istarskoj županiji zabilježeno je 15.000 dolazaka, što je 15 posto više u odnosu na lani, Splitsko-dalmatinska županija bilježi 8.000 dolazaka, što je više za 16 posto, a u Primorsko-goranskoj županiji je 9.300 dolazaka, što je za 11 posto više nego u 2014. Rast se bilježi i u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Dok broj turista raste, broj krivičnih djela nad njima je mali, može se iščitati iz podataka koje su "Novosti" dobile od MUP-a i to usporedno za prvih sedam mjeseci prošle i ove godine, s tim da se podaci odnose na sve strane državljane, a ne samo na turiste. Prošle godine su kaznena djela protiv života i tijela počinjena nad 35 stranih državljana, a ove godine ih je bilo 31. U obje su godine samo po četvoro državljana Srbije bili žrtve tih zločina, ozljeda i teških tjelesnih ozljeda.

U grupi kaznenih djela protiv sigurnosti prometa lani je oštećeno 99 stranih državljana, od toga četvoro iz Srbije. Ove godine oštećena su 162 strana državljana, od toga 17 državljana Srbije i to u prometnim nesrećama koje su izazvali drugi sudionici. Lani je kod kaznenih djela protiv imovine oštećen 1.361 stranac, od toga 25 iz Srbije, a ove godine 1.600, od toga 31 iz Srbije. Najveći broj državljana Srbije bio je žrtvama krađa i teških krađa, kao i oštećenja stvari. Ukupno uzevši, lani je od 1.548 oštećenih stranaca bilo 38 srpskih državljana, a ove su godine od 1.935 stranaca bila oštećena 63 državljana Srbije, ističu u MUP-u.

- Općenito, Hrvatska je za turiste sigurna zemlja i sve više pokazuje kozmopolitsko lice - kaže sociolog Dražen Lalić, ističući da je ove godine u zemlji bilo 11,5 miliona turista, ali bez ozbiljnijih incidenata.

- Bio sam fasciniran da se na festivalu Ultra sa 80.000 stranaca nije ništa dogodilo. Nisam čuo ni za jednu tučnjavu u Splitu, Makarskoj ili Veloj Luci. Jasno, govorimo o turističkim područjima, a ne o Gospiću ili Čavoglavama - rekao je Lalić, dodajući da i policija dobro radi svoj posao.

- Ogromna većina ljudi ne želi svađe, a općeniti civilizacijski proces ogleda se i u odnosu prema turistima iz Srbije, ljudima urbane kulture koji se ne razlikuju od nas. Osim toga, prošlo je 20 godina od rata, vrijeme čini svoje i zacjeljuje rane - kaže Lalić.

Ambasada Srbije u Zagrebu tokom turističke sezone nije registrirala obraćanja državljana Srbije koji su bili oštećeni krivičnim djelima ili prekršajima po bilo kom osnovu. Do sada je bilo tek nekoliko nacionalno motiviranih incidenata o kojima su se mediji naširoko raspisali, recimo o izgrebanom Mercedesu u Konavlima ili oštećenom kombiju pjevača Saše Matića u Zadru koji od toga, za razliku od nekih tabloidnih novinara, nije pravio nacionalnu tragediju. Uostalom, "Novosti" su jedine još prije pet godine imale reportažu o srpskim turistima koji su bili odlično primljeni u Šibeniku.

1/1