>

novosti logo

Kronika Kronika

Srušen opasni orah

U neposrednoj blizini pravoslavne crkve Sv. Mihajla u Velikoj Mučnoj kod Koprivnice, uklonjeno je staro stablo oraha koje je prijetilo padom na hram koji ima status kulturnog dobra i u planu je obnove

U neposrednoj blizini pravoslavne crkve Sv. Mihajla u Velikoj Mučnoj kod Koprivnice, uklonjeno je staro stablo oraha. Stablo je prijetilo padom na crkvu, oštećenjem njenog pročelja te dijela krovišta. Sve to navelo je Radovana Dimitrića, koprivničkog paroha koji nadležan za crkvu u Velikoj Mučni, da pokrene hitnu akciju.

- Bilo je potrebno brzo djelovati i nismo gubili previše vremena. Jedan se orah već srušio od vjetra, a drugi smo mi srušili da ne bi oštetio crkvu - rekao je Dimitrić. Počeli su ujedno i radovi na sanaciji zemljišta kod crkve. Stambeni i gospodarski objekti - kuća i štala - u vlasništvu srpske pravoslavne crkve, zbog derutnog stanja biće uklonjeni, dok će okoliš biti uređen.

Crkva Sv. Mihajla u Velikoj Mučni jedan je od najstarijih hramova Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru. Široj javnosti, a posebice lokalnim pravoslavnim vjernicima, poznata je po staroj spomen ploči koja je posvećena kralju Aleksandru Karađorđeviću. Nepoznati počinitelj 1993. godine bacio je bombu u unutrašnjost crkve te je u velikoj mjeri oštetio – stradali su ikonostas i pod. Nakon ratnog perioda, oštećenja u crkvi su sanirana. Danas ima status kulturnog dobra i u planu je obnove.

1/1