Novosti

Kronika

Штa je урaђeнo oд слaвe дo слaвe

Oбиљeжeнa крснa слaвa Виjeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Грaдa Oсиjeкa: Oсjeчки ВСНM прeдoчиo je прeсjeк дoгaђaja у прoтeклих гoдину дaнa, суклaднo стaрoj слaвскoj трaдициjи

Prošle nedjelje, na praznik Uspenija Presvete Bogorodice, poznatiji pod imenom Velika Gospojina, Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) Grada Osijeka, u svojim prostorijama u Kišpatićevoj ulici broj 7, obilježilo je svoju krsnu slavu treću godinu zaredom. Na obilježavanju su se okupili brojni gosti iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije i to ne samo predstavnici različitih srpskih organizacija, nego i drugih nacionalnih manjina i Grada Osijeka. Među gostima su bili i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić te predsjednik Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ Siniša Ljubojević.

Vjerski obred s rezanjem i osvećenjem slavskog kolača i koljiva obavio je paroh tenjski protonamjesnik Dragoslav Šalajić, a nakon toga riječ je preuzeo predsjednik VSNM-a, penzionisani liječnik Milorad Mišković, koji je prvo vijećnicima čestitao slavu, a onda poimence pozdravio sve prisutne goste.

Pretražujući svojevremeno arhivu srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, dr. Mišković je našao zgodan opis krsne slave u Osijeku iz 19. stoljeća u kome je stajalo da je na dan krsne slave domaćin pravio presjek određenih događaja koji su bili značajni za porodicu, a desili su se od slave do slave. Držeći se toga traga, i dr. Mišković je nabrojao šest događaja koji su se desili od prošle do ove krsne slave, a koji su važni za srpsku zajednicu u Osijeku. Prvo je spomenuo restauraciju i konzervaciju zavjetnog krsta u osječkoj Banovoj ulici, koji je podignut u prvoj polovini 18. stoljeća. Restauracija i konzervacija je učinjena uz veliko razumijevanje Grada Osijeka i gradonačelnika Ivice Vrkića. Kod tog krsta dočekan je ratne 1848. godine ban Josip Jelačić, a dočekao ga je i pozdravio na narodnom jeziku tadašnji osječki paroh Lazar Bojić.

Druga stvar je lijepi krst u prigradskom naselju Klisi, koji je ove godine na Duhove svečano osvećen kao prvi sakralni objekt u tom naselju. Treća stvar je oslikavanje fresko-slikarstvom osječke crkve Uspenija Presvete Bogorodice, koja se u jednom periodu nazivala i Slavonska Lazarica. Četvrti događaj je ponovno oživljavanje kulturne i duhovne manifestacije u prigradskom naselju Tenji pod imenom Tenjske vidovdanske svečanosti. Peta stvar je dodjeljivanje jednoj ulici u osječkom studentskom kampusu imena našeg znamenitog naučnika evropskog i svjetskog značaja Milutina Milankovića, koji je rodom Daljac, ali je osnovnu školu i gimnaziju završio u Osijeku. Posljednja stvar je pomalo ličnog karaktera, pa je dr. Mišković zamolio da mu se to ne zamjeri, a radi se o ‘Pečatu Grada Osijeka’, koji mu je dodijeljen 2. decembra 2015. godine na Dan Grada Osijeka za ’osobit doprinos u razvoju društvenih odnosa i međukulturalne suradnje u Gradu Osijeku’.

Na kraju svog izlaganja dr. Mišković je predstavio treću razglednicu iz ciklusa ‘Osječke gospojinske razglednice’, na kojoj je odštampan crtež iz 1940. godine zavjetnog krsta iz Banove ulice, autora osječkog slikara Jovana Gojkovića. Potom su skup pozdravili zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham, predsjednik SKD-a ‘Prosvjeta’ Siniša Ljubojević, predsjednik Zajedničkog vijeća opština Dragan Crnogorac i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković, zamjenik osječko-baranjskog župana Jovan Jelić i tajnik Židovske općine Osijek Drago Kohn.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više