>

novosti logo

Stambeno pitanje

Telegramov novinar Drago Hedl objavio je minuloga tjedna priču u kojoj je visokopozicionirani zaposlenik Ministarstva hrvatskih branitelja izravno poticao jednog vukovarskog veterana s nesređenim stambenim pitanjem da provali u praznu nekretninu. ‘Molio sam da negdje provalimo, rekao si 45 m². A kada, nemoj me pitat. Mislim, kada ćeš provaliti. Danas, sutra’, glasila je poruka koju je branitelju Mariju Vrbaniću poslao Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda. Križić se vadio tvrdnjom da to nisu njegove riječi, nego Vrbanićeve poruke koje mu je samo proslijedio u nastavku razgovora, a ministarstvo u kojem je zaposlen nije vidjelo nikakav prijestup u njegovom ponašanju.

Historijski gledano, opisana priča doista nije eksces. Počelo je ranih devedesetih deložacijom obitelji oficira JNA ili jednostavno – Srba. Gotovo da ne postoji veća urbana sredina u kojoj naoružani pripadnici HV-a nisu masovno provaljivali u stanove. Tisuće obitelji tako je istjerano iz svojih domova.

Tek su rijetki pojedinci stali u obranu deložiranih, redovito doživljavajući ponižavanja i fizičke napade. U Zagrebu je primjerice za vrijeme protjerivanja stanara batine dobivao aktivist Zoran Pusić, a u Splitu Tonči Majić. Poustašeni pripadnici HOS-a danonoćno su krstarili po splitskim kvartovima, marno provodeći etničko čišćenje po zgradama, uz prijetnje klanjima i silovanjima svima koje bi zatekli.

Metode kojima je država poticala ovakve prakse bile su brojne i raznolike. Nedavno preminula sutkinja Sovjetka Režić ispričala je svojevremeno Novostima priču o pozadini popisa splitskih ‘četnika’ koje je objavljivao huškački tabloid Slobodni tjednik. ‘Stanara (s popisa, op. a.) bi odveli u Loru, a u njegov stan bi se uselio pripadnik hrvatske vojske. I to je bio razlog objavljivanja tih popisa, a ne samo dizanje tiraže’, rekla nam je Sovjetka Režić, i sama jedna od žrtava ST-ovog progona, koja će u sudskom postupku protiv ST-ovog novinara Joška Dadića saznati da je imena građana srpske nacionalnosti tom mediju dostavljao dalmatinski Krizni štab.

Budući da rata više nema, provalnička politika stambenog zbrinjavanja prenesena je, logično, s Ministarstva obrane na Ministarstvo hrvatskih branitelja.

1/1