Novosti

Kronika

Stanari odgovorni za kontejnere

Na pitanja građana odgovara Damir Paulić, direktor belomanastirske "Baranjske čistoće": Nered je na privatnom posjedu, ali naružuje javni izgled pa je neprihvatljiv

Large sme%c4%87e 7

Ko baca otpad pored kontejnera?

Dvojica Belomanastiraca iz Ulice Alojzija Stepinca upozorili su nedavno dopisnika "Novosti" da se u toj ulici, iza četverokatnice s brojevima 9, 11 i 13, nalazi mjesto s kontejnerima za otpad koje je u katastrofalnom stanju. Također su se požalili da su telefonom kontaktirali gradsku upravu, odakle su upućeni na "Baranjsku čistoću", a iz "Baranjske čistoće" su opet upućeni na Grad Beli Manastir.

Dopisnik "Novosti" je nakon toga obišao spomenuto mjesto u centru Belog Manastira i uvjerio se da su građani – u pravu. Tada je više smeća bilo oko kontejnera, nego u njima, a da se i ne spominje velika hrpa granja i lišća. Dopisnik je potom obišao gotovo sve višekatne zgrade u gradu i uvjerio se da stanje s kontejnerima nije baš idealno, ali je za naše prilike uglavnom zadovoljavajuće, osim što se otpad ne selektira onoliko koliko bi se to moglo.

- Kontejneri uz višestambene zgrade nisu javni zeleni otoci – kaže Damir Paulić, direktor "Baranjske čistoće". Oni su ukinuti, odnosno zamijenjeni besplatnim reciklažnim dvorištima i besplatnim odvozom glomaznog i selektiranog otpada (staklo, metal, papir, plastika). To su posude za prihvat isključivo otpada stanara, a ne javne posude. Za njihovo stanje, a pogotovo za sadržaj, odgovaraju vlasnici stanova. Te posude nalaze se na privatnoj površini, koja je u zajedničkom vlasništvu suvlasnika zgrade, odnosno stanara. Njihove su obveze i prava jednaka kao i odgovornost za kante koje posjeduju vlasnici kuća. Vlasnici stanova dužni su ograditi posude i učiniti ih nedostupnima ostalim građanima.

- Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu i Zakonu o održivom gospodarenju otpadom – objašnjava dalje direktor Paulić – nadzor takvih mjesta obavlja komunalni redar. Iako je taj nered na privatnom vlasništvu, on ima javni utjecaj jer naružuje grad pa je neprihvatljiv, slično kao npr. stavljanje veša na balkon zgrade ili bacanje otpada na poljoprivrednom zemljištu. Po tom drugom zakonu, "Baranjska čistoća" naplaćuje tzv. ugovorne kazne, ali isključivo kod preuzimanja posuda ako sadržaj otpada nije adekvatan, nije razvrstan i slično.

- "Baranjska čistoća" se zasada više priklonila edukaciji, informiranju i poticajnim nagradama (npr. okolišnom poticaju). Rijetki gradovi uvode sankcije za neuredne posude i nerazvrstani otpad, dok je u nekim gradovima to baš rigorozno. Na primjer, u slovenskome Mariboru je kazna 800 eura i dijeli se na sve suvlasnike bez obzira tko je odbacio npr. kauč . U austrijskom Grazu npr. postoji vrlo strogo pravilo odgovornosti i redoslijed održavanja posuda po kome stanari naizmjenično peru posude.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više