Novosti

Kronika

Стaрa шкoлa кao културнo дoбрo

Стaрa Пучкa шкoлa у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку, изгрaђeнa измeђу 1888. и 1906., трeбaлa би у будућнoсти дoбити стaтус културнoг дoбрa кojим би билa сaчувaнa и прoмoвирaнa кao пoвиjeснa знaмeнитoст и туристичкa aтрaкциja

Large stara %c5%a0kola

Bivša škola u Vojakovačkom Osijeku

Zgrada stare Pučke škole u Vojakovačkom Osijeku izgrađena između 1888. i 1906. godine, trebala bi u budućnosti dobiti status kulturnog dobra.

Stjecanje ovakvog statusa cilj je grupe, većinom mlađih mještana spomenutog potkalničkog mjesta. Oni su pokrenuli i akciju uređenja okoliša oko Škole, a istovremeno prikupljaju razne povijesne dokumente. Od velikog značaja za projekt kojim bi zgrada škole bila sačuvana i promovirana kao povijesna znamenitost i turistička atrakcija, daju i malobrojni kazivači starije životne dobi.

Zahvaljujući njima saznale su se mnoge važne pojedinosti iz povijesti školske zgrade kao i mjesnog školstva. Do sada se na osnovu kazivanja i određenih dokumenata iz Državnog arhiva RH u Zagrebu, došlo do saznanja kako je škola osnovana i radila je od 1905. do 1923. ili 1925. kako se još navodi. Škola je još u 19. vijeku postojala u krajiškoj štaciji, sadašnjoj napuštenoj lugarnici iz koje je vjerojatno nakon ukidanja Vojne krajine preseljena u navedenu staru zgradu.

Školu su pohađala većinom krajiška djeca srpske nacionalnosti, a među prvim učiteljima spominje se Nada Kladarin iz banijskog sela Mečenčani. Pored Škole nalaze se i stari bunar te potok Dumača, a postojalo je i drvo duda koje je s obzirom na svoju starost bilo zasađeno još u vrijeme Krajine. Dud su, kao i stablo kruške Tepka, bila zakonski obavezna saditi krajiška domaćinstva ili kućne zadruge u 18. vijeku.

U akciji uređenja okoliša pored grupe mladih entuzijasta i zaljubljenika u mjesnu narodnu baštinu, učestvovao je jedan od starijih mještana 76-godišnji Dragan Vitanović čiji je otac davne 1911. polazio pučku školu.

- Čim sam čuo za akciji uređenja okoliša, uključio sam se. Drago mi je da se neko napokon počeo brinuti o kulturnoj baštini našeg kraja koja je bogata i brojna. Ova zgrada stare Škole je važna jer su se u njoj stjecali pismenost i prva znanja u našem mjestu. Moj otac išao je u tu školu i mnogo mi je pričao o njoj. Ona je temelj naše mjesne kulture i civiliziranosti. Nadam se da će dobiti status kulturnog dobra koji svakako zaslužuje te će biti sačuvana za buduće generacije. Uklonili smo ogromnu živicu i staro drveće koje se u blizini nalazilo. Bio je to težak posao. Ali volja i upornost ipak su pobijedili - rekao je Dragan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više